– Tiltakene monner ikke og boligbyggingen er glemt

Regjeringen har glemt boligbyggingen i tiltakspakka, mener Boligprodusentene, mens Treindustrien fastslår at tiltakene ikke monner.

Per Jæger er administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

– Regjeringen styrer mot omfattende arbeidsledighet, skriver administrerende direktør Per Jæger i en pressemelding om regjeringens tredje tiltakspakke.

Han mener regjeringen helt har glemt boligbyggingen selv om det er et stort behov for tiltak som kan sikre aktivitet for boligbyggerne framover. Det har vært et markant fall i både salg og igangsetting av nye boliger, viser de siste tallene. En moderat prognose viser at nybyggingen kommer til å gå ned på 10 000 enheter i år, det tilsvarer 34 000 årsverk. Det får konsekvenser for sysselsettingen de neste par åra, forklarer Jæger.

Les også: Fire milliarder til økt aktivitet i byggenæringen

 

Mer til Husbanken og mindre forhåndsalg

Boligprodusentene foreslår to tiltak som vil få positiv effekt på boligbyggingen: Øke Husbankens lånerammer med 25 millarder kroner som kan finansiere 10 000 boliger, og en forsikringsordning for usolgte leiligheter. Ordningen kan gjøre det tilstrekkelig med 30 prosent forhåndssalg for å få byggelån. I dag er kravet økt fra 60 prosent til 70–80 prosent. Selv prosjekter med brukbart forhåndssalg oppnår ikke så høyt forhåndsalg og blir derfor ikke igangsatt.

For smått vedlikehold

Administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien.

– Det er positivt at Regjeringen kommer med bevilgninger til vedlikehold og rehabiliteringsprosjekter som kan komme raskt i gang, men omfanget er altfor lite og tiltakene treffer ikke bredt nok til å håndtere utfordringene næringen står overfor, kommenterer Heidi Finstad, adm.dir. i Treindustrien.

Tiltakspakka bidrar ikke i tilstrekkelig grad til å håndtere usikkerheten i markedet, blant annet knyttet til kommunens rammer. Det kommer heller ikke tiltak som treffer privatmarkedet, konstaterer Treindustrien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.