(Illustrasjonsfoto: Byggmesteren)

Salget av trebaserte byggevarer falt 20 % i oktober

Salget av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke, trelast og impregnert falt med 20,5 % i oktober sammenliknet med september i år, sier Treindustrien.

Sammenlignet med oktober i fjor, er det akkumulerte salget i volum 29,1 prosent lavere. Oktober i fjor hadde historisk høyt salg, og salget er til tross for et fall nå på et fortsatt høyt nivå, forklarer Treindustrien.

Les også: Faste høye trelastpriser i 2022 (+)

Økt eksport

Eksporten av sagtømmer øker imidlertid med hele 37,5 % sammenlignet med samme periode i 2020. I oktober var det likevel et fall i denne eksporten på 17,8 % målt mot samme periode i fjor.

– Salget faller i oktober, og vi ser en utflating i markedet som en forventet sesongsvingning, sier adm. direktør Heidi Finstad i Treindustrien.

Den økende eksporten av sagtømmer viser fortsatt sterk etterspørsel internasjonalt etter trebaserte produkter. Eksportrestriksjoner i Russland gjør blant annet at Kina dreier mot Europa. I tillegg er det store tap av volum fra Canada. Dette påvirker det globale markedet.

Mindre på lager

Treindustrien er avhengig av å bygge lager nå for å dekke opp for ordrer fremover og for å være rustet til å møte neste høysesong. Men årets etterspørsel i Norge og utlandet har tatt ut mer enn vanlig.

– Lagernivåene ligger nærmere 40 prosent lavere enn det som var et normalt nivå på denne tiden av året, før pandemien, sier Finstad.

Mange av Treindustriens medlemsbedrifter er nå i gang med investeringer for å øke produksjonskapasiteten, både i Norge, Sverige og i resten av Europa. Men lange leveringstider på maskiner, teknologi og utstyr utfordrer både kostnader og produksjonskapasitet fremover, forklarer Treindustrien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *