Frank Ivar Andersen er daglig leder i Byggmesterforbundet.

Regjeringen skulle signalisert energieffektivisering

Regjeringen burde allerede nå varslet at den vil satse på energieffektivisering for å holde hjula i gang, mener Byggmesterforbundet.

– Vi kunne ikke forventet at regjeringen hadde en full tiltakspakke for energieffektivisering og vedlikehold på kommunale og andre offentlige bygg, men de kunne signalisert at det kommer et visst antall milliarder til formålet, så de vel 300 kommunene kunne begynt å forberede seg, mener daglig leder Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet.

 

Han kommenterer regjeringens forslag til ny tiltakspakke som ble lagt fram fredag formiddag. Hittil innebærer tiltakspakkene over 300 milliarder kroner.

Les om regjeringens tiltakspakke her (270320)

 

Burde få til aktivitet, ikke nye redningspakker

– Er ikke dette utakknemlig etter så mange tiltaksmilliarder?

– Nei, det som er lagt fram foreløpig, er selvsagt nødvendig, men det regjeringen nå risikerer, er at den enda en gang må ut med slike tiltak for å redde bedrifter. Den kunne varslet at det kommer en sum midler som kunne sørget for å få i gang og holde i gang aktivitet i bedrifter med ansatte, mener Andersen.

Les også: Hele næringen står bak forslag til tiltakspakke

«Neste fredag» holder ikke

Statsminister Erna Solberg annonserte på pressekonferansen fredag at det vil komme en ny runde som skal bidra til økt aktivitet i næringslivet.

– Vi antar at regjeringen kommer med den neste runden neste fredag, idet vi går inn i påsken. Det forsinker hele igangsettingen med nesten to uker. Om regjeringen i tillegg fortsetter smitteverntiltakene med nedstengning av skoler og næringsliv etter påske, vil det se svært mørkt ut for arbeid til ferske svenner og for bedrifter som skal ha jobb for å ta inn lærlinger på forsommeren, påpeker Andersen.

Les også: BNL: Ny tiltakspakke gir ikke økt aktivitet

 

Kan raskt gi effekt

– Hvorfor haster det sånn med å signalisere kommende tiltak?

– Alle som er mulige oppdragsgivere, trenger tid til å prosjektere og arrangere anbudskonkurranser før de kan sette i gang noe som helst. Hadde de fått signal om at midler i en viss størrelse kommer, kunne de satt i gang prosessene og som raskere kunne fått prosjekter i gang.

 

Lavthengende frukt

– Hvorfor skal det satses så mye på energieffektivisering og vedlikehold av offentlige bygg nå?

– Dette er lavthengende frukter, det vil si at mange byggeiere vet hva de skulle ha gjort. Om de får satt i gang, vil det skape ringvirkninger som nå ut til langt flere enn den som får oppdraget. Det er dessuten oppdrag som krever ansatte i bedriftene. Vi får folk i arbeid igjen. Videre gir tiltakene verdi, det er nødvendige tiltak som kommunene ikke har sett seg råd til å sette i gang. Nå kan en tiltakspakke gi dem nye muligheter, poengterer Andersen.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *