Tyske håndverkere og deres fagorganisasjoner har arbeidet lenge for lovendringen. (Illustrasjon: Wiedereinführung der Meisterpflicht)

Tyskland krever mesterbrev for å starte AS

Mesterplikt: Tyskland snur og gjeninnfører krav om at håndverkere må ha mesterbrev for å starte bedrift i faget sitt.

Tømrerfaget er et av 41 håndverksfag som nå omfattes av den såkalte «Meisterpflicht», skriver den engelske avisen The Guardian.

Frislippet virket ikke

I 2004 ble kravet fjernet fra loven for å øke konkurransen i markedet og tilpasse seg EU´s ønske om friere konkurranse og flyt av arbeidskraft.

Fagorganisasjonene har etterhvert blitt hørt på at frislippet har hatt mange uønskede konsekvenser: Alt for mange av håndverksbedriftene som ble opprettet har vært useriøse og gått konkurs. Nye håndverksbedrifter uten mesterbrev har heller ikke tatt inn nok lærlinger i fagene sine og levert dårligere kvalitet til kundene sine.

De siste årene har argumentene for å gjeninnføre mesterplikten blitt hørt av Angela Merkels konservative parti og sentrumspartiene. I 2018 inngikk man et politisk forlik der mesterplikten for 41 håndverksfag gjeninnføres.

EU-parlamentet i Bryssel er ikke blide på det tyske lovvedtaket. (Foto: EU)

Partiene mener at dette vil bidra til å garantere en høyere kvalitet på arbeidet og beskytte truede håndverksfag. Kravet ble igjen lov i det tyske parlamentet rett før jul .

Vannet ut kravet

Arbeidere fra EU samt Sveits, Island, Liechtenstein og Norge er unntatt fra de nye og gamle kravene til mesterplikten og kan starte en virksomhet i Tyskland så lenge de kan bevise at de har minst fem års erfaring innen fagområdet.

Den tyske monopolkommisjonen, et uavhengig organ som råder regjeringen om konkurranserett, advarer derfor om at de nye reglene er en ulempe for tyske fagarbeidere og en fordel for arbeidere fra andre deler av EU. Tyske fagarbeidere får ikke utøve sin bevegelsesfrihet i like stor grad som andre, fordi de er tynget av regulering som ikke berører polske, ungarske eller rumenske arbeidere, sier kommisjonen.

Men på tross av unntaket er det nok mange mesterbedrifter i Tyskland som ser litt lysere på 2020 nå!

 

9 kommentarer til “Tyskland krever mesterbrev for å starte AS

 1. Les artikkelen. «Mesterplikten» vil kun gjelde tyskere, og ikke andre EU og EØS-borgere. EU og EØS borgere kan starte håndverksvirksomhet i Tyskland bare de har fem års praksis.

 2. Tømreryrket har alltid vært omfattet av Meisterpflicht. Dette gjelder også videre det er kommet mesterplikt tilbake på en der mindre yrker.
  Det er heller ikke lov for andre statsborgere å starte feks en tømrerbedrift uten å ha mesterbrev eller master utdanning innen trebygg/ bygg.

  Mesterplikt burde være obligatorisk her til lands og, så hadde man sluppet unna alle useriøse som ikke har nok kunnskap.

 3. Her i Norge er det snart ingen med erfaring igjen, da vi ikke orker dette pris presset mer. Det er kun pris det går på. Ikke kvalitet. Norsk ungdom ser dette selv, og velger en annen utdannelse. Om 10 år er det ikke mange norske håndverkere.
  Det må en radikal endring til for å snu trenden. Det Tyskland gjør er meget bra.

 4. Gjelder det alle håndverkerfag i Tyskland og ikke bare byggmestre? Ellers er dette veien å gå for alle fag syns jeg.

 5. Hva er det man ønsker å oppnå med det… egentlig ? Det er så mange flinke ungdommer som er «skapt» for å snekre, mure, kjøre gravemaskin osv. Men disse er ofte ikke «skrudd sammen» slik at de er «skoleflinke» eller orker å sitte 20 år bak en pult. Bedrifter må tørre å ta inn ungdom som har LYST til å jobbe og lære seg faget, og gi disse skikkelig opplæring/erfaring. 5 år erfaring for å kunne starte bedrift hadde vært bedre. Er overasket over at så mange trur at en flott batchler-tittel gjør deg til en bra og seriøs håndtverker med ståpå-vilje, og de som er flinke med hendene uten utdanning er «problembarn» som havner på NAV. Erfaring har vært /- og er det viktigste i nesten alle yrker. Har jo blitt slik at de som er ansatt for å ansette ikke lengre ser mennesket, men sitter der med idiotiske skjemaer som skal analysere, tolke og finne ut hvem du er, og hvis du ikke har 15-20 år på skolebenken kommer du ikke til intervjuet engang… Nei, har blitt bare tull alt sammen spørr ru meg, og det begynner vi å se resultatet av nå….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *