Et par hundre bransjefolk flokket seg rundt inngangen til rådhuset foran onsdagens kommunestyremøte.

Færder får bransjens hjelp til å løse byggesaksfloker

Sammen skal Færder kommune, Boligprodusentene og Byggmesterforbundet løse byggesaksflokene som hemmer byggenæringen i vestfoldkommunen.

Det lovte ordføreren og direktørene i de to bransjeforeningene foran en kraftfull markering av bransjefolk på rådhustrappa onsdag kveld. Omkring 200 byggmestre og andre bransjefolk var møtt opp bak banneret «Hva skjer med arbeidsplassene våre?».

Ordfører Roar Jonstang (H) mellom Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet, og Per Jæger, Boligprodusentenes Forening.

Uforutsigbar og langdryg byggesaksbehandling gjør at flere arbeidsplasser er i fare. Det var bakgrunnen for markeringen foran onsdagskveldens kommunestyremøte. Færder som er sammenslått av kommunene Nøtterøy og Tjøme, har hatt problemer med å behandle nye saker etter en rekke ulovligheter i byggesaksavdelingen i Tjøme.

Finne løsninger sammen

– Dette er et eksempel på nasjonale utfordringer med saksbehandling i byggesaker, men er noe vi skal løse, forsikret Byggmesterforbundets daglige leder Frank Ivar Andersen sammen med ordfører Roar Jonstang (H) og Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

– Vi må få en felles forståelse av hvor problemene ligger og utvikle kurs så søknadene blir riktige og saksbehandlingen blir riktig. Vi trenger en felles forståelse av hva som skal til for at byggesakene kan gå som de skal, la Andersen til.

– Begge sider trenger kunnskap for å få riktige søknader som blir behandlet riktig, sa også ordfører Jonstang og la til: – Vi håper det vi gjør også kan bli til hjelp for andre kommuner med slike problemer. Han forsikret at det er dialog med kommunaldepartementet om hvordan kommunen skal forholde seg til de eldre sakene.

 

Innstiller klage

– Vi har hatt et godt møte, sa Per Jæger. – Vi har vi lovet at bransjens klage til sivilombudsmannen på saksbehandlingen skal innstilles mens vi i fellesskap finner løsninger.

Han manet de frammøtte til å holde seg unna hets og klaging i sosiale medier. – Om saksbehandlerne utsettes for mobbing, kan det stoppe helt opp, advarte han.

Klagen til sivilombudsmannen ble sendt for et par uker siden og viser til en rekke eksempler på byggesaker som skulle vært behandlet innen 12 ukers fristen, men som det ennå etter mange måneder ikke er kommet svar på.

Initiativtaker til aksjonen foran kommunestyremøtet, Tor-Henrik Rød, i samtale med Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet.

Så svake er ikke søknadene

– Blir det kurs i byggesøknader, må også byggesaksbehandlerne være med, understreket Tor-Henrik Rød i Byggmesterforbundet Vestfold etterpå. Han har gått i bresjen for aksjonen.

– Det er ikke så mange feil i søknadene våre, det er minst like viktig at byggesaksbehandlerne ikke får svare på selv de enkleste søknader uten at ledelsen har vurdert dem eller de er politisk behandlet, mente han.

Rød leder Byggmester Reidar Solheim på Tjøme som har 16 ansatte, som lenge har hatt flere byggesøknader og igangsettingssøknader liggende lenge i kommunen uten at de har fått vite når de blir behandlet. Derfor kan de bli nødt til å si opp to lærlinger. Muligens må de også sende permitteringsvarsel til andre fordi firmaet har for lite å gjøre etter sommerferien.

Freddy Larsen må legge ned bedriften med fem ansatte etter 42 års drift.

Legger ned etter 42 år

Byggmester Freddy Larsen på Tjøme er en annen som er rammet. Han har måttet legge ned bedriften med fem ansatte fordi han ikke får behandlet selv enkle byggesaker.

– Vi søkte i september i fjor om tilbygg til ei hytte. Det kunne vært en god jobb for oss i vinter, men fikk ikke svar. I mars kom det i stedet et  spørsmål om tilleggsopplysninger, forteller han.

– Denne våren er den første på alle de 42 år jeg har drevet, hvor jeg knapt har hatt én kundehenvendelse. Folk er skremt opp på gjerdet av kommunens ambisjon om å sjekke historien i alle byggesaker når de får en søknad. Kundene våre er redd for at det kan være gjort noe ulovlig tilbake i tid som kan få følger for dem nå, forklarer Larsen.

 

 

 

 

 

Initiativtaker til aksjonen foran kommunestyremøtet, Tor-Henrik Rød, i samtale med Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet.

 

Freddy Larsen må legge ned bedriften med fem ansatte etter 42 års drift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *