Byrådsleder Raymond Johansen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen mener Oslo kommune må satse på yrkesfag. (Foto: Oslo kommune)

Flere velger yrkesfag i Oslo

Har trenden snudd? For tredje året på rad er det en økning i antallet elever i Oslo som søker seg til yrkesfagene.

Søkertallene til videregående opplæring i Oslo til neste skoleår viser at andelen som søker yrkesfaglig utdanning er nesten 27 prosent, en økning fra 21,8 prosent i skoleåret 2016-2017.

Doblet søkertallet til byggfagene

Økningen de siste tre årene tilsvarer nesten 800 flere fremtidige fagarbeidere. Særlig positivt er det med søkingen til fag som vi vet byen vår har stort behov for fremover, skriver Oslo kommune.

Helse- og oppvekstfag har i løpet av tre år vokst fra 415 til nesten 600 søkere. Bygg- og anleggsteknikk har nesten doblet søkertallene, fra 96 til 175. Også antallet som ønsker læreplasser er høyt og stigende over flere år. Samlet betyr dette at pilene endelig peker oppover for yrkesfagene i Oslo, forklarer kommunen.

Har vist fram yrkesfagene

Å vise fram yrkesfagene for potensielle søkere via kampanjer og Yrkes-NM har vært viktig.

– De fleste ungdommer i Oslo vet egentlig ikke hva yrkesfag er, fordi de mangler yrkesfaglige forbilder i familien, skriver kommunen.

For å løfte fram yrkesfagene la byrådet derfor frem strategien Yrkesveien, en strategi med over 30 tiltak for økt søking til og gjennomføring i yrkesfagene. Blant annet sørget Oslo kommune for at elevene nå møter yrkesfagene og fagarbeidere allerede i grunnskolen, og ikke bare gjennom en brosjyre på en utdanningsmesse i 10. klasse.

I en rekke fag tilbys det nå garantert læreplass, som innebærer at kvalifiserte søkere slipper å bekymre seg for om det er læreplass til dem. I tillegg har Oslo kommune vedtatt Oslomodellen for et seriøst arbeidsliv. Her stilles det strenge krav til leverandører til kommunen om bruk av faglærte og lærlinger, faste jobber og anstendige lønns- og arbeidsvilkår.

– Politikk virker, det ser vi på søkertallene til yrkesfagene, men vi kan likevel ikke ta foten av gasspedalen. Byrådets langsiktige mål er at 1 av 3 ungdommer i Oslo søker seg til yrkesfagene, avslutter Oslo kommune.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *