For fjerde året opplever Oslos skoler en økning i antall søkere til yrkesfag. (Illustrasjonsfoto: Byggmesteren)

Flere søker yrkesfag i hovedstaden

For fjerde året på rad øker andelen som søker seg til de yrkesfaglige utdanningsprogrammene i Oslo.

I skoleåret 2020/2021 er det 27,3 prosent av søkerne som har søkt seg til et yrkesfag på Vg1, skriver Oslo kommune i en pressemelding.

Resultat av innsats

Byrådsleder Raymond Johansen gleder seg over tallene.

– 500 flere fremtidige fagarbeidere søkte seg til yrkesfag i år enn hva som var tilfellet for fire år siden. I 2016 var det i overkant av 1 av 5 søkere til Vg1 i Oslo som søkte seg til et yrkesfag. Nå ser vi at godt over 1 av 4 gjør det. Dessuten ser vi at stadig flere også søker seg til læreplass. Det er en gledelig utvikling, og også et resultat av en villet politikk, sier byrådslederen.

Byrådet skriver at de har satset tungt på yrkesfagene i Oslo.

Blant annet har byrådet lagt frem strategien Yrkesveien, med over 30 tiltak for bedre søking og gjennomføring i yrkesfagene. I tillegg er Oslomodellen for et seriøst arbeidsliv innført. Den stiller krav til andel faglærte og bruk av lærlinger hos leverandører kommunen kjøper varer og tjenester av.

– Vi har et mål om 1 av 3 søker seg til et yrkesfag. Det er et hårete mål, men nå ser vi at dette målet er innen rekkevidde, sier Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap.

Ser tydelig økning

Byrådet skriver i pressemeldingen at siden det rødgrønne byrådet tok over i Oslo har pilene pekt oppover for søkertallene til yrkesfagene i Oslo, både i antall og andel søkere som ønsker seg til yrkesfag i Vg1.

Thorkildsen minner om det er utfordrende å rekruttere til yrkesfagene i en by som Oslo.

– Vi bor i en by hvor veldig mange har akademisk utdannelse, og vi vet at utdanningsvalg går i arv. For mange av elvene våre, og foreldrene deres, er yrkesfagene noe ukjent. Derfor må vi fortsette å løfte frem yrkesfagene, gi elevene mer praktisk læring fra tidlig alder og sørge for at det venter et seriøst arbeidsliv i andre enden. Jeg vil dessuten berømme alle rådgiverne våre og andre medarbeidere ute på skolene som står på og forteller om alle de flotte mulighetene som finnes i yrkesfagene her i Oslo, sier Thorkildsen.

Flere må fullføre

Byrådslederen understreker at søking til videregående opplæring er én ting, enda viktigere er det at flere fullfører og består videregående opplæring.

Også her ser vi at trenden er oppadgående og vi skal fortsette å jobbe for at alle de som nå har søkt seg til videregående opplæring i Oslo opplever gode skolemiljø, spennende fagtilbud og variert undervisning, sier Johansen.

Jeg er også veldig tydelige på at de som har behov for ekstra oppfølging, om det handler om fagene eller å mestre livene sine, skal få det, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *