(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Trygg snørydding på taket

– Glidfare, kulde og kald vind gjør det veldig utfordrende å jobbe i høyden, fastslår markedssjef Karoline Klatran i Skydda Norge.

– Heldigvis kan vi forhindre mange skader og potensielle dødsfall ved å bruke riktig sikkerhetsutstyr. Dette er spesielt viktig å tenke på for alle som nå skal ut å rydde snø av tak, understreker Klatran i en pressemelding.

Jobbe sammen

– For det første: Vær alltid to personer om jobben. Da kan man sikre hverandre i utsatte situasjoner. Ha gjerne også med en tredje person som kan ha kontroll på bakkenivå for å sikre at snø og is ikke skader forbipasserende eller biler, oppfordrer Klatran.

– De som jobber på taket, må alltid ha godkjent fallsikring som består av en sele og en koplingsline. Det holder ikke med vanlig tau. Først og fremst fordi mangelen på elastisitet gjør at kroppens indre organer kan bli alvorlig skadet når tauet brått stopper et fritt fall, forklarer Klatran.

Arbeidsgivers ansvar

For arbeidsgivere som sender ansatte opp i høyden for å rydde snø, gjelder strenge regler. De plikter blant annet å sjekke taket for å være sikker på at bæreevnen holder både snø og ryddemannskap, påpeker Klatran.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *