(Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén)

– Trebyggeri utfordrer konservativ byggebransje

På Building Green i Oslo 18. oktober blir det debatt om nordisk samarbeid og trebruk. – Den største utfordringen for å bygge mer i tre er tradisjoner og kunnskapsmangel, sier Aasmund Bunkholt i Trefokus.

Det er samarbeidet Nordic Network for Tall Wood Buildings som kjører debatten på årets Building Green om hvordan våre nordiske naboer kan inspirere og akselerere utviklingen av trebyggeri.

Les også: Norge vant verdens ledende trekonferanse og Svenskene syvdobler kapasiteten

Bærekraftig

Aasmund Bunkholt forklarer at det å bygge i tre passer godt inn i en ny sirkulær økonomi som utmerker seg innenfor bærekraftig arkitektur og byggevirksomhet.

– Konseptet har utviklet seg betydelig de seneste årene. Å bygge i tre effektiviserer byggeprosessen, reduserer kostnader og er miljøvennlig. Det er en økende interesse å bygge mer i tre fordi miljøfokuset øker og det er høyere kompetanse innenfor dette området enn det var for 10 år siden, sier Bunkholt.

Norge ligger langt fremme, og er et av landene i verden hvor det bygges mest tre per innbygger. Og det er flere norske byggeprosjekter i tre som gir internasjonal interesse. Det er en utvikling som Aasmund Bunkholt er veldig begeistret over.

– Det er flere prosjekter som er verdt å trekke frem. For eksempel så er det Treet i Bergen, som var verdens høyeste trehus med 14 etasjer i 2015, som nå utkonkurreres av Mjøstårnet i Brumunddal som blir 30 meter høyere. Disse prosjektene er med på å løfte konsepter og kompetanse til et helt nytt nivå.

Tradisjoner og kunnskapsmangel

Selv om kompetanse og kunnskap utvikles i riktig retning er det fortsatt flere hindre for mer trebyggeri. Det er tradisjoner og kunnskapsmangel som er sentrale parametere på hvorfor det ikke er bygget mer i tre så langt.

Det blir derfor viktig å ta emnet opp til debatt for å utfordre kompetansemiljøer og for å lære fra våre nordiske pionérer innenfor trebyggeri:

– Det er fortsatt mangel på kunnskap. På godt og på vondt så er byggenæringen en konservativ bransje, og det er nettopp dette som er den største utfordringen. Det er en risiko i alle store byggeprosjekter så det er naturlig at man ønsker å bygge med kjente materialer. Men jeg mener det er kommet et skifte, det er nemlig helt greit å bruke tre. Jeg ser frem til en debatt hvor vi kan lære av hverandre og øke kunnskapsnivået om bærekraftig trebyggeri, sier Aasmund Bunkholt. (Foto: Per Skogstad)

Aasmund Bunkholt forklarer at det er flere innenfor arkitektur- og byggebransjen som ønsker å bruke tre i sine prosjekter og derfor ser han lyst på fremtiden:

– Det er en økende interesse i å bruke tre i gode samspill med andre materialer. Innenfor miljø og bærekraft stiller tre en økende rolle. Ikke kun høyhus i tre, men også for sykehjem, hoteller, kulturhus etc. Tre løser ikke problemet alene, men i et samspill med andre materialer så er det en lys fremtid for den bærekraftige arkitektur- og byggenæring.

Building Green Oslo 2018

Til høsten kan du delta i en interaktiv debatt om å bygge høyhus i tre på Building Green i Oslo, som for første gang vil bli holdt på det Gamle Museet fra 17. – 18. oktober.

Debatten foregår den 18. oktober kl. 09:15 på Main Stage og fasiliteres av Nordic Network for Tall Wood Buildings.

Building Green samler den bærekraftige bygge- og arkitekturbransjen, og blir for første gang avholdt i Oslo i oktober. (Foto: Trefokus)

Her blir det en debatt om hvordan våre nordiske naboer kan inspirere oss til å bygge flere høyhus i tre og akselerere utviklingen gjennom et samarbeid i hele Norden.

Fakta om Building Green Oslo 2018

  • Møtestedet ble startet opp i 2011, og holdes årlig i Aarhus og København.
  • For aller første gang holdes Building Green Oslo i Norge på det Gamle Museet, Dronningens gate 4 i Oslo sentrum, den 17. oktober og 18. oktober 2018.
  • Møtestedet sikrer et unikt møtested for bygge- og arkitekturbransjen, hvor misjonen er å belyse viktigheten av bærekraftig bygging og tenking.
  • Building Green er både en utstilling av bærekraftige produkter og løsninger, samt en plattform for kunnskapsdeling og idémyldring mellom de besøkende og utstillerne, og med både nasjonale og internasjonale foredragsholdere, relevante debatter, og mye mer.
  • For å sikre at hele bransjen kommer i tale har de startet opp flere samarbeid, blant andre med nettverksorganisasjonen OREEC, eiendomsforvalter Omsorgsbygg og miljøstiftelsen Bellona.
  • Programmet til Building Green i Oslo er mulig å se på arrangementets hjemmeside: http://buildinggreen.eu/oslo/program2018/
  • Det er gratis å registrere seg som besøkende på: https://my.eventbuizz.com/event/building-green-oslo-2018/detail/free/sub_registration#get_register

 

 

 

En kommentar til “– Trebyggeri utfordrer konservativ byggebransje

  1. Disse utsagnene om trebyggeri må bygge på en stor misforståelse, eller at man har sin egen selvsnekrede definisjon av hva som er trebyggeri. De aller fleste norske bygg oppføres med tre som konstruksjonsmateriale. Landets byggmestre er dyktige trehusbyggere og vet godt at bygging i tre gir effektiv byggeprosess og reduserte kostnader.

    Lars Myhre, teknisk sjef i Boligprodusentenes Forening

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *