(Illustrasjon: LPO Arkitekter/BLÅR)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Bostart skal gi rimeligere boliger

Ny bolig til 51 000 kroner per m² ? OBOS lanserer ny prismodell som vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet.

Ved salgsstart for de første 141 leilighetene i Ulvenparken borettslag på Ulven, kan kjøper velge mellom OBOS Bostart eller ordinær pris.

Hvordan fungerer Bostart?

Det blir stadig vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet for folk uten mulighet til å skaffe nødvendig egenkapital. Nå lanserer OBOS et helt unikt konsept på Ulven som vil bidra til at flere medlemmer får seg en god bolig. Med OBOS Bostart skal OBOS bidra til at det voksende klasseskillet i boligmarkedet blir mindre. 

Kjøpere av leilighetene på Ulven kan velge mellom to prisalternativer:

En ordinær pris eller en spesielt gunstig pris, OBOS Bostart. Prisene i OBOS Bostart ligger 10-15 prosent under ordinær pris. Boligen kjøpes til en lavere pris mot at OBOS får retten til å kjøpe den tilbake når kjøper ønsker å selge. OBOS betaler en pris som er lik den kjøper har kjøpt boligen for, justert for endring i boligprisindeksen til Eiendom Norge.

Ordningen gjelder i første omgang de første 141 boligene på Ulven, men dersom ordningen blir en suksess vil den kunne tas i bruk også på andre nye prosjekter. For å hindre at noen får en tilfeldig gevinst og for å motvirke spekulasjon, vil OBOS tinglyse en tilbakekjøpsrett på leiligheten.

– OBOS Bostart er et helt unikt pilotprosjekt og et ærlig forsøk på å hjelpe flere inn på boligmarkedet. Det skal bidra til å oppfylle vårt formål om å skaffe flere medlemmer en god bolig, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

Nyskapende bransjesamarbeid

Kjøpere som ønsker å kjøpe boligen uten den begrensning som ligger i OBOS Bostart, kan fritt velge bolig til ordinær pris.

– Også her har vi lagt vekt på å redusere terskelen inn i boligmarkedet. I Ulvenparken borettslag er nemlig de første leilighetene i utgangspunktet priset rundt 20 prosent lavere enn boliger i tilsvarende nye prosjekter i området, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj. Dette er blitt mulig takket være gunstig tomtepris, innovativ og grundig planlegging og tett samarbeid mellom de ulike aktørene – som arkitekt, entreprenør og rådgivere.

– Sammen med OBOS Bostart gir dette en sjelden mulighet til å skaffe seg en gunstig inngangsbillett til boligmarkedet i Oslo, sier Siraj.

Hva skjer når boligprisene stiger eller faller?

Tilbakekjøpsretten medfører at dersom leilighetseier på et tidspunkt ønsker å selge leiligheten, har OBOS rett til å kunne kjøpe den tilbake til opprinnelig salgspris tillagt prosentvis verdistigning tilsvarende prisøkning på leiligheter i Oslo-området basert på boligprisindeksen til Eiendom Norge. Dette medfører at kjøper vil få en verdistigning på sin leilighet som vil være prosentvis det samme som for gjennomsnittet av alle leiligheter i Oslo.

Skulle boligprisene falle vil boligprisindeksen fra Eiendom Norge være negativ og kjøpstilbudet fra OBOS vil i så fall være til en lavere kjøpspris. Har markedsprisen falt må andelseier ta et tap på lik linje med andre boligeiere.

  • Gjennomsnittlig kvadratmeterpris med ordinær pris: 60 384  kr / m2
  • Gjennomsnittlig kvadratmeterpris med Bostart-pris: 51 326 kr/m2

Priseksempel på 2-roms, 3-roms, 4-roms med ordinær pris og med Bostart-pris:

Her har OBOS valgt ut gjennomsnittsleiligheter. Det vil si at det finnes billigere leiligheter av hver type også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *