Dommen i Sør-Trøndelag tingrett er ikke siste ord i saken. (Foto: Wikipedia)

Må betale 13,5 millioner for byggefeil

To store tomannsboliger i Trondheim ble bygget uten lufting i tak og vegger av latviske håndverkere. Nå er arkitekt og entreprenørfirma dømt til å betale huskjøperne tilbake for det useriøse arbeidet.

Boligene må nesten bygges opp på nytt etter de omfattende skadene, skriver Adresseavisen.

Leide inn «dårlig» prosjektering

Saken startet i 2014 da de to nye boligene ble oppført ved Byåsen i Trondheim. Selskapene Solem Arkitektur AS og Sagbakk AS var henholdsvis ansvarlig søker for prosjektet og ansvarlig utførende for blant annet betong og tømrerarbeid. Firmaet Trondheim Panorama AS var utbygger.

Arbeidet ble utført av innleide, latviske håndverkere som gjorde store feil i utføringen. Kjøperne av tomannsboligene saksøkte så utbygger og ansvarlige. Saken kom opp i tingretten 10. oktober i fjor og i dommen tilkjennes kjøperne en større erstatning enn de 10 millionene som opprinnelig var kravet.

Boligene fikk så omfattende fukt- og råteskader at både tak og vegger måtte rives under utbedringen.

I rettssaken påsto ansvarlig i eierselskapet at de største feilene skyldtes dårlig prosjektering som de hadde leid inn andre til å gjøre.

 

annonse

– Et viktig signal

Ifjor sommer slo utbyggeren Trondheim Panorama seg konkurs. Ansvarlig i selskapet nektet i retten for at dette ble gjort for å omgå garantiforpliktelser. Advokat for huskjøper er tilfreds med dommen og mener den er et viktig signal til byggefirmaer som bruker useriøse aktører.

– Kjøperne vurderer også å kreve erstatning fra styremedlemmer i Trondheim Panorama AS, sier advokat Dag Herrem. (Foto: Immer.no)

Ansvarlig i selskapet vil ikke kommentere spørsmål fra Adresseavisa om de har vært useriøse. Han frykter heller ikke nye søksmål fra boligkjøperne som har levd årevis i nye boliger som var ubeboelige.

– Nei, da må vi ha gjort noe med overlegg, sier tidligere styreleder i utbyggeren som slo seg konkurs.

 

 

 

Likte du denne artikkelen? Abonner på fagtidsskriftet Byggmesteren og få bladet fullspekket med lesestoff rett i posten.

Trykk her for priser og bestilling!

Kommenter

Del denne artikkelen