Trikåfabrikken skal stå ferdig våren 2019. (Illustrasjon: Arcona / Martinsons)

Historisk påbygg med massivtre

En ærverdig trikåfabrikk fra 1928 i Stockholm forvandles til moderne kontorlokaler med 2300 kubikkmeter lim- og massivtre.

Denne uka startet leveransen av tre til prosjektet fra svenske Martinsons fabrikker.

Det ultimate valget for påbygg

Påbygget skal bygges på to av fire eksisterende bygg i fabrikken og til sammen skal Trikåfabrikken romme 8 800 m² kontorlokaler ved ferdigstillelsen. Siden miljøprofilen var viktig for prosjektet, valgte utbygger Faberge å bruke tre til påbygget.

(Illustrasjon: Arcona / Martinsons)

– Tre er det ultimate materialvalget for slike påbygg! Takket være bygningsdelenes styrke sett mot den lave egenvekten kan påbygget gjennomføres uten kostbare og tidkrevende forsterkninger og grunnarbeider, sier prosjektleder i Martinsons Robert Hortlund.

annonse

Trikåfabrikken i Hammarby Sjöstad utenfor Stockholm ble bygget i 1928 og har fram til i dag huset mange forskjellige virksomheter. Med påbygget blir den nye Trikåfabrikken ni etasjer høyt.

(Illustrasjon: Arcona / Martinsons)

– Dette er et skikkelig heftig prosjekt. En stor utfordring er trange og tett traffikerte gater rundt fabrikken. Men siden vi bruker limtre og massivtre som er fleksibelt og raskt å montere, minimaliserer vi både støy og byggetid, forklarer prosjektleder Hortlund.

annonse

Tydelig grønn profil

Ombyggingen av Trikåfabrikken er et ledd i arbeidet med å forvandle området fra industri til en levende bydel. Trikåfabrikken består av fire bygg rundt et stor indre gårdsrom, som skal dekkes av et stort glasstak. Ved siden av kontorer skal bygget også romme en kafé og garasjeplasser. Trikåfabrikken skal miljøsertifiseres ihht BREEAM-SE.

– Huset skal ha en tydlig grønn profil. Alla vinduer i det eksisterende bygget erstattes og en del av energien skal produseres av solpaneler på taket. En av leietakerne blir det svenske Naturvernforbundet, som selvfølgelig setter pris på bærekraften i materialvalget og energivalget, sier prosjektleder for entreprenøren Arcona, Peter Öberg.

Trikåfabrikken skal være klar for innflytting til våren 2019.

 

Kommenter

Del denne artikkelen