Påbygget i limtre og med sedumtak viser noen av de nye mulighetene ved moderne trekonstruksjoner. (Illustrasjon: BIG Arkitekter / Balticgruppen)

– Dette kan bare bygges med massivtre

Med lettere materialer og konstruksjoner ble det mulig å bygge 49 eksklusive leiligheter på toppen av kjøpesenteret i Umeå.

– Vi har virkelig tøyd fantasien for å finne konstruksjonsløsningene. Takket være fleksibiliteten i treet har dette latt seg gjøre, sier prosjektleder Johan Königsson i svenske Martinsons.

Les også: Påbygg viser fordelene med limtre

Tre gir arkitektur i verdensklasse

– Å bygge konstruksjonen til prosjektet BRF Glitne med krysslaminert tre fra Martinsons har gitt oss muligheten til å realisere arkitektur i verdensklasse – sammen med en lokal aktør som bruker lokale råvarer. Det passer godt med vår ambisjon om å bygge et bærekraftig bygg, sier produksjonssjef Mats Håkansson for byggherren Balticgruppen.

Lett å bygge eksklusivt. (Illustrasjon: BIG Arkitekter / Balticgruppen)

I mars startet monteringen av påbygget i bydelen Forsete midt i Umeå. Martinsons står for leveransen og monteringen av konstruksjonene i massivtre som blir 49 eksklusive leiligheter. Fasaden kles med behandlet aluminium og på taket kommer sedum.

Selv om påbygget over fire etasjer stilte strenge krav til toleranser og bæreevner på det eksisterende bygget, lot prosjektet seg realisere takket være egenskapene til massivtreet, skriver Martinsons.

– Det er utfordrende med påbygg men med massivtre får du mange fordeler som gjør det mulig. Ikke minst oppnås en holdbarhet i forhold til vekt. Man kan bygge på med både en og to etasjer, eller som her med fire. Det hadde vært umulig med andre materialer, sier Königsson.

Trang byggeplass? Ikke noe problem

Martinsons har sommeren til monteringen. Akkurat nå reiser konstruksjonen og byggets sentrale plassering i sentrum gjør det umulig å lagre større mengder byggematerialer på bakken. Bare en byggekran er det plass til, som står for alle leveranser opp til byggeplassen.

– Leveransen vår består av rene massivtrevegger, som vi heiser opp raskt og smidig uten mye støy eller tidsbruk. Snart begynner vi å føye til de andre delene, forteller Königsson.

(Illustrasjon: BIG Arkitekter / Balticgruppen)

Oppe på taket kommer en stor, indre gård for beboerne. Den danske arkitekten BIG ønsker å skape et leilighetsbygg som skiller seg ut, men samtidig passer godt inn blant de eksisterende byggene i området.

De fleste av leilighetene er allerede solgt.

– Dette er blitt et spennende og artig prosjekt for oss. Det gir et godt bilde på hva som er mulig å gjøre med ulike løsninger og blir en inspirasjon for fremtidige oppdrag. Og så er det bra at byggherren, Balticgruppen, nok en gang valgte oss til både leveranse og montering i dette spesielle prosjektet, sier Johan Königsson.

(Illustrasjon: BIG Arkitekter / Balticgruppen)

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *