Tidligere nødhytter har fått hard medfart på den værharde fjelltoppen. (Foto: Murman Arkitekter)

Tresikkert på 2040 meter

Den nye massivtrehytta skal gi ly og hvile på toppen av Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell.

Nødhytter har det vært lenge på toppen av Kebnekaise, men både turistforeningen, arkitekt og leverandør Martinsons stoler på at den ferdigstilte hytta i massivtre skal stå lenge.

Utslitt av vær og vind

– De tidligere hyttene har vært bygd av trevirke med ulike lag av isolering. Det har vært en ulempe, siden fukt trengte inn og ødela virket. I denne konstruksjonen kan ikke regn eller snø blåse inn, forklarer ingeniør Daniel Wilded fra leverandøren Martinsons, som blant annet er vårt nabolands største limtreprodusent

sakerhetsstuga_keb2_web
Klikk for større bilde. (Foto: Murman Arkitekter)

Med bare to snøfrie måneder i året er toppen av Kebnekaise et av stedene i Sverige med hardest klima. Siden 1960-tallet har det vært en nødhytta ved den nordlige delen av toppen, som gir ly til fjellvandrere og klatrere.

At været er uberegnelig på Kebnekaise fikk også dette prosjektet merke. Den nye nødhytta skulle egentlig oppføres i sommer, men ble utsatt til 2016. Selv sommerværet var for hardt og ugunstig i de tre ukene som utbygger hadde satt av til oppføringen.

 

Gir ly til 21 personer

Nødhytta har formen til et pentagon og er tegnet av Murman Arkitekter. Tak og vegger luter utover og hindrer snøen fra å legge seg for tykt. Gulv, vegger og tak er oppført med Martinsons massivtreprodukt, KL-trä, og utvendig tekkes bygget med overlappende panel.

Hytta blir 4,5 ganger 9 meter og er et enkelt rom med sittebenker. Opptil 21 personer får plass i nødhytta, som holder godt på varmen - som må genereres av medbragte apparater eller kroppsvarme.
Hytta blir 4,5 ganger 9 meter og er et enkelt rom med sittebenker. Opptil 21 personer får plass i nødhytta, som holder godt på varmen – som må genereres av medbragte apparater eller kroppsvarme. (Illustrasjon: Murman Arkitekter)

– Å få levere tre til Sveriges høyest beliggende bygning gjør oss utrolig stolte. At våre bygningsdeler i KL-tre brukes på en plass med så ekstreme værfolhold, sier også en hel del om materialets kvalitet, avslutter Wilded.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *