- Vi i A til Å Bygg AS er takknemlige og stolte, sier Oppenheuser. (Foto: Friis Arkitekter)

Vant Kongsbergs arkitekturpris for andre gang

- Dette har vært en tøff og morsom reise, sier tømrer Didrik Oppenheuser som er stolt over resultatet: Kongsberg og Omegn Turistforenings hytte i Pråmvika.

Utvalget for kultur og oppvekst i Kongsberg bestemte forrige uke at kommunens arkitekturpris skulle tildeles Kongsberg og Omegn Turistforening for den usedvanlige hytta i Pråmvika, sier foreningen på sine nettsider.

– Fantastisk å få

Pråmvika består av gammelt og nytt. Det er to gamle tømmerkasser som utgjør hver sin del av hytta som så har blitt bygget sammen av et nytt tømmerbygg. De to gamle tømmerkassene i hovedbygget er Brustadbu (fra Jondalen) og Smøreklepp (fra Sveinsbufjell).

Begge har blitt flyttet, satt opp og i stor grad restaurert av A til Å Bygg.

(Foto: A til Å Bygg AS)

– Dette har vært en tøff og morsom reise, sammen med KOT og Friis Arkitekter. At vi fikk oppgaven med Pråmvika, var en direkte følge av et annet prosjekt for Friis Arkitekter «Dyrmyrgate 15«, som fikk Kongsberg kommunes arkitekturpris i 2014. Man blir ikke blasert av slikt. Det er fantastisk å motta en slik heder med så kort mellomrom og vi i A til Å Bygg AS er takknemlige og stolte. Vi takker alle våre samarbeidspartnere og det bør nevnes at tradisjonshåndverker Audun Eken sto for laftearbeidene, skriver Oppenheuser.

(Foto: A til Å Bygg AS)

Mellombygget er i samme stil og gir hytta en sjel og et tradisjonelt preg. Båthus/Uthus er også gjort i samme stil og på samme måte. Hyttetunet har blitt et fantastisk område, skriver turistforeningen.

 

annonse

Stor dugnadsinnsats

Som vanlig har turistforeningen også lagt ned et stort egetarbeid – hittil 1290 dugnadstimer i hytta. De startet planleggingen av Pråmvika for 15 år siden, og det har vært mange alternativer, søknader og tanker rundt hvordan og hvor hytta mellom Selsli og Sveinsbu skulle bli.

(Foto: A til Å Bygg)

Løsningen med hytte i Pråmvika gir gode muligheter for vandrere til å dele opp dagsmasjen, men Kongsberg og Omegns Turistforening får også en hytte som kan brukes på en annen måte enn sine andre hytter.

Det var viktig at den nye hytte også blir tilgjenglig for nye grupper og utvidet bruk. I Pråmvika kan man komme inn med bil på sommerstid (bomlåst vei) dersom man har behov, det er kort og grei gåtur for korte bein.

(Foto: Kongsberg og Omegn Turistforening)

Turistforeningen håper derfor at både skoleklasser, barnehager, Barnas Turlag, FTU, DNT Ung og Senior vil få en hytte som oppfyller ønsker og behov. Her blir det mulighet for turer, vannaktiviteter, ski og skøyter, lover foreningen.

– Helheten av å ha kombinert gjenbruk av gamle bygninger med nybygg, og spesielt god tilpasning til landskapet nært vannkanten, gjorde at prisen gikk til Pråmvika, oppsummerer Kongsberg og Omegn Turistforening.

 

Likte du denne artikkelen? Abonner på fagtidsskriftet Byggmesteren og få bladet fullspekket med lesestoff rett i posten.

Trykk her for priser og bestilling!

Kommenter

Del denne artikkelen