(Illustrasjonsfoto: Byggmesteren)

Tøffere tider i byggenæringen

– Prognoser viser at den historiske høye veksten som har vært i de siste årene vil avta, sier direktør Jon Sandnes i BNL.

Frem til 2019 vil investeringene i boligbyggingen falle med 6 milliarder, skriver BNL.

Bare anlegg øker mye

I samme periode vil anleggsinvesteringene øke med over 20 milliarder, viser rapporten om markedsutsikter og prognoser som BNL har fått utarbeidet av Prognosesenteret for hele bygge- og anleggsmarkedet.

Bygge og anleggsmarkedet totalt har falt mindre enn fryktet etter at oljeprisen stupte – men det er store forskjeller mellom de ulike markedene.

Totalt vil byggenæringen øke aktiviteten med over 25 milliarder fra 2017 til 2019 og er forventet å omsette for over 470 milliarder i 2019.

– Aktiviteten i anleggsmarkedet har vært særlig sterk de siste årene og dette ser ikke ut til å avta. Prognosene viser imidlertid at anlegg står for den største vekstimpulsen med 23 milliarder og tar dermed også en stadig en større del av samlet omsetning i byggenæringen, sier Sandnes videre.

annonse

ROT-markedet minker

BNL mener at når det offentlige som investerer så mye i samferdsel er det viktig å være en krevende kunde med tydelig byggherre og leverandørstrategi som forutsetter digitale prosesser i planlegging, bygging, drift og vedlikehold.

– Samtidig er det viktig at det offentlige sørger for verdiskaping og arbeidsplasser blir lokale gjennom kontrakter med en størrelse som gjør det mulig for nasjonale aktører å konkurrere, sier Sandnes videre.

Rapporten viser svakere vekst i ROT-markedet (Rehabilitering, ombygging og tilbygg) – også omtalt som oppussingsmarkedet går fra 2,7 prosent i år og deretter falle ned til 2% vekst i årene 2018 og 2019 både når det gjelder privatboliger og yrkesbygg.

 

Likte du denne artikkelen? Abonner på fagtidsskriftet Byggmesteren og få bladet fullspekket med lesestoff rett i posten.

Trykk her for priser og bestilling!

Kommenter

Del denne artikkelen