- Det blir mindre og mindre egne ansatte på byggeplassene til hovedentreprenørene. Og stadig færre lærlinger, sier leder for Tømrer og Byggfagforeningen Ken Gordon Solfjeld.

10 000 fagarbeidere streiket mot innleie

10.000 fagorganiserte over hele landet krevde forbud mot bemanningsbyråer i byggebransjen rundt Oslofjorden.

Over 2 000 av fagarbeiderne møtte opp foran Stortinget for å fremme kravet om forbudet.

Les også: – Et trygt arbeidsliv for flere gir vi oss ikke på og – Seriøse bemanningsbedrifter tjener arbeidslivet

Fast arbeid til alle

– Jeg forstår ikke hvorfor håndverkere ikke skal få lønn mellom oppdrag, sier forbundsleder Jan Olav Andersen fra El- og IT-forbundet.

– Innleie er å tjene penger på andre menneskers dårlige lønn- og arbeidsvilkår, sier Andersen.

– Gi de ansatte i bemanningsbransjen faste jobber i våre produksjonsbedrifter. De skal ikke «få» en fot innafor  – men ha begge beina godt planta i et seriøst arbeidsliv der alle lønnes til man blir permittert eller oppsagt, sier forbundslederen.

Andersen var tydelig på at streiken ikke var rettet mot ansatte i bemanningsbransjen. Tvert imot:

– Vi skal være glade for at det kommer mange flinke fagarbeidere til Norge for å jobbe, men når stadig flere står i bemanningsbransjen, mister vi inkluderingen, sikkerheten og språkopplæringen, sier Andersen som også la til at selv om bemanningsbransjen «beskjeftiger» 100 000 arbeidere har de nesten ingen lærlinger.

– Bemanningsbransjen har hatt 17 år på å bli seriøs. Det har de ikke klart. Det er derfor vi krever et forbud mot bemanningsbransjen, sier Jan Olav Andersen fra El- og IT-forbundet.

– Byggebransjen må innse fakta

Tømrer Ken Gordon Solfjeld har ledet fagforeningen Tømrer og Byggfagforeningen i lang tid. Dagens streik mot bemanningsbransjen er helt nødvendig, mener han:

– Når det gjelder tømrerfaget ute hos entreprenørene, har vi opplevd at det settes bort mer arbeid til underentreprenører enn direkte innleie, sier Solfjeld til Byggmesteren.

– Jeg mener at byggebransjen må innse fakta: De sier at bemanningsbyråer er nødvendige for å «ta toppene» og at alt er så uforutsigbart nå. Men sånn har jo markedet vært så lenge jeg har vært tømrer, sier Ken Gordon Solfjeld.

Fagmannen er heller ikke imponert over arbeidet som entreprenørene får når de leier inn midlertidige arbeidere.

– Det er ikke tvil om at kvaliteten er blitt dårligere. Spesielt innen stål og gips, der vi ser mest bortsetting av arbeid. Det kan være noe så enkelt som at skruene ikke skal bryte papiret, det veit ikke mange av de innleide, sier Solfjeld.

Innleie er dårlig ledelse

Lederen for Tømrer og Byggfagforeningen synes det er positivt at Oslomodellen begrenser mulighetene for innleie og krever lærlinger. Men uten et forbud mot bemanningsbransjen, vil innleien øke videre innen privat- og næringsbyggmarkedet.

Innleien gir heller ikke bedre byggeledelse.

– Jeg mener at all innleien har svekket ledelsen ute hos entreprenørene: De er blitt dårligere til å planlegge og gjøre sin del av jobben. Nå kan de bare ringe og ordne seg noen folk til imorgen, da slipper de å planlegge mannskapslister og alt det som egentlig er ledernes arbeid, sier Solfjeld

Han skjønner ikke hvorfor entreprenørene ikke vil ha faste ansatte.

– Da har du garantert tak i fagfolk som du selv kan opplære og følge opp. Entreprenørene burde organisere driften sin mye bedre, sånn at de slipper å leie inn. Et plutselig snøfall på en byggeplass er uforutsett – ikke at du trenger ti tømrere på et byggeprosjekt, sier leder for Tømrer og Byggfagforeningen Ken Gordon Solfjeld.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *