(Illustrasjon: Peab Nilsen Haukland AS)

154 millioner kr til ny skole i massivtre

Nordland Fylkeskommune har inngått avtale med Peab Nilsen & Haukland om oppføringen av et stort skolebygg på Stokmarknes. Både skoleelever og bedriftens lærlinger skal bygge og lære mye i prosjektet.

I prosjektet inngår også renoveringen av 3 500 kvadratmeter eksisterende skolebygg, skriver fylkeskommunen.

Les også: Nordland bygger mer i massivtre

Et teknologisk tidsskille

Nybygget blir bygget i massivtre, som bidrar til lavere co2-avtrykk. Utvendig kledning er meget spesiell, laget av overflatebrent treverk. Kledningen er vedlikeholdsfri og man får ikke sopp og råte i slik kledning.

– Dette blir et svært framtidsrettet skolebygg. På mange måter har vi i enda sterkere grad vektlagt miljø, energiforbruk og tekniske løsninger, forteller fylkesråd for økonomi, Knut Petter Torgersen (Ap).

En fornøyd ordfører i Hadsel, Siv Dagny Aasvik, elevrådsleder Stokmarknes, Erwin Teigen og fylkesråd for økonomi Knut Petter Torgersen. (Foto: Thor-Wiggo Skille)

Det er lagt inn ny teknologi, klima- og miljøeffektive deler i prosjektet. 80 prosent av energien i ventilasjonsluften gjenvinnes. 600 kvadratmeter takflate med solcellepanel skal kunne produsere inntil 50 000 kWh årlig. I deler av året mer enn man bruker av elektrisk kraft i bygget.

– Overskuddet vil leveres inn i det offentlige strømnettet. Det er unikt å ta i bruk denne typen energiteknologi i Nord-Norge, og representerer et tidsskille for hvordan Nordland fylkeskommune tenker klima og miljø i sine byggeprosjekter, forklarer Torgersen.

 

Arena for læring

Skolebyggprosjektet skal i tillegg brukes som en arene for læring. Byggeprosjektet planlegges gjennomført i nært samarbeid med skolen:

Eksempelvis vil elever fra media og kommunikasjon bruke byggeprosessen i sin undervisning. Helsefagelever skal delta i HMS-forebyggende arbeid som vernerunder og risikovurderinger. Innen byggfag vil konstruksjonslære, materiallære, bedriftslære og økonomi inngå i undervisningen. Elektrofagelever vil bruke nybyggets solcelleteknologi i sin opplæring.

Underskriving av kontrakt for nybygg og renovering Hadsel videregående skole. Økonomisjef i Nordland fylkeskommune, Anita Larsen skriver under sammen med Rune Fossem, Nilsen & Haukland AS. Bak f.v Eiendomssjef Kurt Solaas og fylkesråd for økonomi, Knut Petter Torgersen. (Foto: Thor-Wiggo Skille)

– Vi har fått en entreprenør som tar særlig stort ansvar for lærlinger. Nilsen Haukland AS har som policy at de skal ha minst ti prosent lærlinger i drift. I tillegg har de stilt seg særdeles positiv til å la byggeprosjektet inngå bredt i undervisningen av elevene ved skolen. Det er et svært spennende prosjekt som skal stå ferdig til skolestart høsten 2019, avslutter fylkesråd for økonomi, Knut Petter Torgersen.

Vil være en samfunnsbygger

Kontrakten har en verdi på ca. 119 millioner kroner og stiller store krav til entreprenøren.

− Vi har satset stort på å få dette prosjektet, så det er en gledens dag for oss. Vi jobber hver dag for å være en viktig samfunnsbygger i Nord-Norge, og dette prosjektet har stor verdi for oss, også utover det økonomiske. Her skal vi bygge både for våre unge og for miljøet, sier daglig leder Bård Hansen i Peab Nilsen & Haukland.

− Bruk av massivtre stiller store krav til vår utførelse. Gode leverandører er viktig, men en stor fordel med treverk er at råvarene finnes i umiddelbar nærhet. Samtidig synes vi det er positivt å kunne ivareta tradisjonshåndverk med våre dyktige og engasjerte fagarbeidere, sier Hansen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *