Med de nye terskelverdiene for offentlige anskaffelser har markedet for småbedriftene tørket inn, mener Arnhild Dordi Gjønnes, NHOs ekspert på offentlige anskaffelser. (Foto: Moment studio)

Markedet for småbedriftene tørker inn

– Nå ser vi resultatet av økningen i terskelverdiene for offentlige kontrakter, sier NHO-ekspert Arnhild Dordi Gjønnes.

– Vi har blitt beskyldt for å rope ulv ulv om økningen i terskelverdiene for offentlige kontrakter fra en halv million kroner til 1,1 millioner kroner, men resultatet er at småbedriftene ikke lenger får konkurrere, sier Gjønnes, som er en av landets fremste eksperter på offentlige anskaffelser.

Færre utlysninger

Som et resultat av regelendringen har det kommet betydelig færre utlysinger av konkurranser under nasjonal terskelverdi. NHO har derfor laget et kort notat til bedriftene om hvilke regler som gjelder.

Her kan du lese mer om hvilke regler som nå gjelder for anskaffelser under nasjonal terskelverdi på 1,1 millioner kr (pdf).

Den største endringen i regelverket er at kunngjøring i Doffin forsvinner for kontrakter under 1,1 mill for kjøp av varer, tjenester og bygg- og anleggskontrakter. For helse og omsorgskontrakter blir kunngjøringsplikten 6,3 mill kroner.

– Kunngjøringer av kontrakter i Doffin fra en halv million kroner har vært bautasteinen i norsk anskaffelsesrett. Den har vært pilaren for åpenhet og forutsigbarhet for norske småbedrifter. Nå risikerer vi at det er tilfeldig hvem som får delta i konkurransen om de minste anbudene, sier hun.

 

Leverandører må være oppmerksom på at kontrakter under disse terskelverdier som hovedregel ikke blir lyst ut i Doffin. Leverandører må derfor kontakte innkjøpere, herunder stat, kommuner, fylkeskommuner, direktorater, sykehus og andre offentlige etater for å markedsføre sin tjenester og varer.

Samtidig må leverandørene gjøre de offentlige etatene oppmerksom på at man ønsker å være med i en fremtidig konkurranse. Den offentlige innkjøperen har ikke noe krav på seg om å følge opp en slik henvendelse.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *