Byggeleder Trond Lauvstad synes det går greit å bygge høyt med tre.

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

BM 0117: Høgt passivhus i tre

Hvilke byggskader må du avverge nå som været endres i Norge? Se hvordan solcelletaket legges på landets første plusskirke, at ekte kjerneved lønner seg i store trefasader og møt Håkon Hjelle: 25 år og bas for 16 tømrere i BM 0117 som er på vei til alle abonnenter.

I 2017´ første utgave blir du med Byggmesteren til Ørsta for å lære av arbeidet til Handverksbygg:

– Her byggjer vi med bindingsverksveggar, bjelkelag og takstolar slik vi gjer med einebustader. Men å byggje tre fulle etasjar med ein trekonstruksjon, har vi ikkje gjort før, seier dagleg leiar Hans Olav Hasund.

Bedriften hans holder til i Ulsteinvik og fikk god hjelp til prosjektet av andre medlemmer i Norgeshus.

– Trekonstruksjonen er stiva opp med stål, og det har vore krevjande å tilpasse bindingsverket til stålkonstruksjonen, fortel byggeleiar Lauvstad.

Bindingsverket i ytterveggane og seksjoneringsveggane er og stiva av med 18 mm OSB-plater.

– Slik har eg ikkje brukt OSB før, men slike plater har vi brukt mykje som undertak tidlegare, legg han til.

 

Vil du gjerne lese denne reportasjen?

Nå kan du enkelt bestille ditt gratiseksemplar av Byggmesteren her.

Andre spennende saker fra januarutgaven er:

Plusskirken

Strand kirke i Ryfylke rustes opp av fagfolkene i Faber Bygg. Se hvordan de nye solcellene fra Sandnes må legges og hvilke løsninger Faber valgte sammen med Norsolar, Enova og Riksantikvaren. Snart har kirken fått nytt tak, blitt selvforsynt med energi og hvis sola varmer mye kan menigheten selge energi til Lyses strømnett!

 

Tema: Klimatilpasning av bygg

– Været oppfører seg anderledes slik at mange ting som fungerte, nå blir et problem, sier tømrer og produktuvikler Simon Andre Olsen i Gjensidige. I flere artikler får du vite hvilke klimatilpasninger som er viktigst for bygg, hva forskerne i Sintef Byggforsk tror om flate tak samt bedre lufting og hva som kan redde landets 5 000 museumsbygg fra varmere og våtere vær.

 

Lokalt massivtre og fagfolk

– Utviklingen av nye isoleringssystemer gir nye byggemåter, mener sivilarkitekt Bjørn Tandberg. Se hvordan tilbygget på snaue 60 m2 får mer leveplass for huseier med et snedig modulsystem i heltre fra Berg & Wien på Dokka og vakumisolasjonspaneler. Løsningene gjør at isolasjonsfeltet reduseres ned til minimale 50 mm.

 

BM 0117 – 54 sider nyheter, kommentarer og produkter for deg som vil vite hva som skjer innen bygg- og tømrerfaget akkurat nå.

 

Abonner på fagtidsskriftet Byggmesteren.Trykk her for priser og bestilling!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *