Fra venstre: Jonas Bals, Kåare Gilhus fra Veidekke, Jonas Gahr Støre, AP-leder, Arne Giske, Veidekke og Jon Sandnes BNL.(Foto: BNL)

Lønn mellom oppdrag

BNL deltok på en omvisning på Veidekkes byggeplass på Ensjø i Oslo i går sammen med Aps leder Jonas Gahr Støre, Fellesforbundet og Veidekke. Temaet var lønn mellom oppdrag.

«Fast ansatt uten rett til lønn».

Dette er arbeidskontrakten til de fleste bemanningsforetakene. Det vil si at du blir fast ansatt uten lønn mellom oppdrag. Noen mener det er en sunn og balansert avtale mellom to parter.

Arbeiderpartiet, Fellesforbundet, Veidekke og BNL synes ikke det og samlet seg på byggeplassen mot ordningen.

Hører ikke hjemme

– Benevnelsen fast ansatt uten lønn mellom oppdrag hører ikke hjemme i det norske arbeidslivet. Det vi nå ser er at disse typene stillingshjemler utkonkurrerer faste jobber, sier Aps leder Jonas Gahr Støre til Klassekampen.

Dersom Støre vinner valget ønsker han å fjerne muligheten for nullprosentkontrakter.

BNL mener dette må løses lovveien.

–Det som er bekymringsfullt er at enkelte syr sammen hele entrepriser og underentrepriser med denne ansettelsesformen. Det gir en vanvittig konkurransefordel på kostnadssiden. For byggenæringen er dette ødeleggende, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.

Stole på egen styrke

BNL ønsker å mobilisere hele det politiske miljøet til å gjøre noe med problemstillingen.

– Det er nødvendig med strukturer med arbeidsgivere som har ansatte fagfolk, og kan ta inn lærlinger. Vi må finne mekanismer som gjør at arbeidsgivere kan satse på egen styrke, slik vi ser her på denne byggeplassen til Veidekke, sier Sandnes til Klassekampen.

 

NHO Service er bekymret

– Jonas Gahr Støres angrep på bemanningsbransjens kontrakter bekymrer oss sterkt, sier Even Hagelien, fagsjef i NHO Service.

– Bemanningskontrakten har vært brukt i bransjen i mange år og har sammenheng med hovedregelen om at kunder bare kan leie inn fra bemanningsbedrifter når de har et midlertidig behov. Tilgangen på oppdrag er dermed ustabil. Bemanningsbransjens rolle er å være et supplement og det har aldri vært meningen at bemanningsbedrifter innenfor dagens regelverk skal kunne bemanne hele bedrifter, slik som Steinar Krogstad uttaler at noen gjør. At dette skjer har ikke sammenheng med arbeidskontraktene men ved manglende håndhevelse av dagens lover. Vi merker oss at det er bygningsbransjen som benyttes som eksempel, men det er viktig å understreke at dette i 2015 bare utgjorde en fjerdedel av bransjens aktivitet, sier Hagelien til bygg.no.

Han tror at løsningen som Støre presenterer vil kunne medføre en rekke uheldige og utilsiktede virkninger.

– Det vil undergrave fleksibiliteten i Norsk arbeidsliv, undergrave evnen til raske omstillinger og svekke konkurransekraft. Dette kan gjøre norske arbeidsplasser mindre trygge, mener Hagelien.

 

En kommentar til “Lønn mellom oppdrag

  1. Her er eg heilt einig med Støre.Desse bemanningsforetakene vil på sikt ødelegge heile byggenæringen,og nyrekrutering av utdannete fagfolk.Det er å gjere vanlige arbeidstakere i byggenæringen til slaver,med hua i neven som det var i gamledager.Forstår ikkje hvor LO er i dette spørsmålet,men dei har vel trygge jobber sjølve.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *