«Kloke innkjøp» med byggmestres hjelp

Når Oslo kommune satser på «kloke innkjøp» for å sikre seg seriøse kontraktsparter, er det etter nært samarbeid med Byggmesterforbundet.

– Kommunen jobbet tett på Oslo Håndverk- og industriforening, Byggmesterforbundet i Oslo og andre deler av næringen da vi la opp til regler for kloke innkjøp, bekrefter tidligere finansbyråd Eirik Lae Solberg (H).

– Dere har vært utålmodige og presset på for de nye reglene, og det er bra! sa han på Byggmesterforbundets formannskonferanse fredag.

 

 

Han redegjorde for kommunens innkjøpsregler som ble skjerpet inn i hans tid som byråd.

Selv om «de røde» har overtatt byrådsmakten i høst, regnet han med at reglene fortsatt vil bli fulgt opp. – Om ikke, må dere varsle meg! oppfordret Lae Solberg som nå er gruppeleder for Høyre i hovedstaden.

 

Lærlinger i prosjektet

De kloke innkjøpene handler om å stille krav til leverandørene om at de er seriøse, det vil blant annet si det er lærlinger i det aktuelle prosjektet, at de benytter seg av bare én underentreprenør og selvfølgelig kan dokumentere at de betaler skatter og avgifter som de skal.

– Kravene vi stiller har forhindret at useriøse ble leverandør til kommunen, forsikret Lae Solberg.

Satsingen på det nye regelene forklarte han med at Oslo kommune er en stor innkjøper med enorm makt i markedet. Kommunen bestiller varer og tjenester for milliarder av kroner årlig. De neste åra er det snakk om 42 milliarder i ulike investeringer. Den har en befolkningsvekst på 10-12.000 innbyggere årlig, og bygger mer enn ett nytt klasserom hver uke, sa han for å beskrive omfanget.

 

Ulovlig ikke å spørre etter lærlinger

– Med nye regler for offentlige anskaffelser som snart innføres, kan det bli ulovlig av oppdragsgivere ikke å kreve at det er lærlinger i prosjektet, understreket Arnhild Dordi Gjønnes, NHO, i et annet foredrag på konferansen.

Hun redegjorde for de nye anskaffelsesreglene som vil inneholde en lærlingklausul, og som dermed vil sette lærebedrifter i en sterkere posisjon.

De nye anskaffelsesreglene er på høring, og Gjønnes oppfordret byggmestrene til å spille inn i høringsrunden.

– Vi må få høre deres mening om hvilke kontrakter lærlingklausulen skal gjelde for, om det for eksempel skal være avhengig av en viss kontraktstørrelse, sa hun.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *