Det er fullt mulig å oppføre fem elementhus på samme tid og med samme mannskap som for tre plassbygde hus, sier elementhusprodusenten. (Foto: Optimera)

Møter klimautfordringer med bygningselementer

Byggeprosjekter under åpen himmel kan lide under ekstreme værutslag. På bare tre dager kan Optimera heise på plass en ny, arkitekttegnet bolig.

Klimautfordringer med stadig mer ekstreme værutslag, krav om energieffektive bygg og miljø- og HMS-vennlige byggeprosesser har gitt bygningselementer vind i seilene, skriver Optimera i en pressemelding.

Beskyttelse eller elementer

Byggeprosjekter under åpen himmel blir utsatt for regn og fukt. Dette harmonerer dårlig med at både nybygg og rehabiliteringsprosjekter må bygges stadig tettere for å sikre mot varmelekkasjer.

Tettingen kan sperre fukt fra byggeperioden inne så mugg og råte kan utvikle seg, noe som i neste omgang kan gi helseskader og kostbare utbedringer.

– For å beskytte mot fukt må du enten bygge under et bygningstelt eller med bygningselementer. Bygningstelt koster ekstra tid og penger. Med elementene kan montering av gulv, vegger og tak skje i løpet av noen få dager med oppholdsvær. Prisen på elementer reflekterer både arbeid på fabrikken og byggematerialer, og gir stor gevinst i form av effektiv montering for byggmestere, sier direktør Stene Bergsløkken i Optimera Byggsystemer.

Blitt viktigere

For over 20 år siden ble bygningselementfabrikken til Optimera Byggsystemer i Andebu etablert. Utgangspunktet var å produsere arkitekttegnede bygg effektivt og med høy kvalitet. Kvalitetsaspektet har fått enda større betydning enn de fleste kunne forutse.

Klikk for stort bilde. - Økt kompleksitet og krav til tetting medfører at en rekke byggeprosesser med fordel kan utføres under optimale arbeidsforhold under tak på en elementfabrikk.
Klikk for stort bilde. Økt kompleksitet og krav til tetting medfører at en rekke byggeprosesser med fordel kan utføres under optimale arbeidsforhold under tak på en elementfabrikk. (Foto: Optimera)

– Inne bygger vi under kontrollerte former i forhold til fuktighet, lys og temperatur. Vi har dessuten veldig god kvalitetskontroll med detaljer som å forsegle endeved og tette godt rundt vinduer. Huset heises på plass og taket tettes på noen få dager. Dermed er bygget tørt og det innvendige arbeidet kan ta til, sier fabrikksjef Kjetil Stensholt.

Han legger til at tyveri er et problem på mange byggeplasser og at det dermed er en fordel å få huset raskt på plass med låsbare ytterdører.

 

Skreddersydd suksess

For å dekke etterspørselen, ble produksjonslokalene i Andebu i 2012 utvidet med 2500 kvadratmeter.

I stedet for å satse på produksjon av standardelementer som mange har brent seg på, har suksessoppskriften vært å skreddersy elementer etter anvisninger fra byggmestere, arkitekter og boligprodusenter. (Foto: Optimera)
I stedet for å satse på produksjon av standardelementer som mange har brent seg på, har suksessoppskriften vært å skreddersy elementer etter anvisninger fra byggmestere, arkitekter og boligprodusenter. (Foto: Optimera)

– For oss handler hus bygget med elementer om å kunne tilby både privatpersoner og proffkunder fleksibilitet og valgfrihet. Elementhus faller ikke nødvendigvis rimeligere ut, men går raskere å montere og gir klare fordeler mot fukt. Dette er både byggherre og byggmester tjent med, sier kundeansvarlig Geir Dokken i proffavdelingen på Montér Gol, som blant annet har levert elementer til prosjekter på Hemsedal.

Det er fullt mulig å oppføre fem elementhus på samme tid og med samme mannskap som for tre plassbygde hus.

– Kvaliteten blir jevnere og erfaringsmessig blir det også færre reklamasjoner. De fleste byggmestere som har prøvd bygging med elementer «ser seg aldri tilbake», andre velger metode ut i fra situasjon og kapasitet, sier Bergsløkken.

Miljøaspektet ved elementhusene dekker også redusert kapp og svinn. Byggeplassen fremstår mer ryddig og profesjonell overfor kunden. Mindre bæring og bruk av sag er også positivt for helse, miljø og sikkerhet.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *