Dansk byggeindustri krangler med regjeringen om fradragets effekt på svart arbeid. Den nye undersøkelsen svekker ikke fradragets betydning.(Illustrasjonsfoto)

Får flere til å handle hvitt

I en undersøkelse svarer 21 prosent av dansker som brukte ROT-fradrag at de ville kjøpt arbeidet svart uten ordningen.

En ny spørreundersøkelse fra YouGov peker på, at danskenes såkalte håndverkerfradrag på 15.000 kroner får dem til å hente frem boligprosjekter fra skuffen og samtidig at arbeidet i stor grad går til seriøse håndverkere.

Mange bruker ordningen

I nesten halvparten av tilfellene har fradraget på 15 000 kroner per person i skatt ført til at boligprosjekter ble gjennomført eller utvidet, skriver Dansk Byggeri i en pressemelding.

Undersøkelsen er basert på intervjuer med hele 6 918 dansker i alderen 18 til 74 år.

– Kort og godt kan du si at når danskene skal bedømme BoligJob-ordningen, så er konklusjonen klar: Et lite skattefradrag på 15 000 kroner utgjør en stor forskjell. Det er fakta. Så kan regjeringen påstå at ordningen ikke gjør noen forskjell, men her er danskene selv åpenbart uenige, sa næringspolitisk sjef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

 

21 prosent handler hvitt

21 prosent av de som har brukt ordningen, svarer i undersøkelsen at de ville ha brukt svart arbeidskraft om det ikke hadde vært for fradraget.

– Det er jo en ganske pen andel, når vi tar i betraktning at nesten 570 000 mennesker i løpet av siste år har brukt ordningen. Vel og merke i hele landet. Det kan sikkert lages mange skrivebordsanalyser av ordningens effekt på svart arbeid, men i denne undersøkelsen tyder alt på at ordningen er med på å gjøre det mindre attraktivt å benytte svart arbeid, sier Torben Liborius.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *