Høyer Finseth er trygge på sin vurdering av partenes kompetanse (Foto: Wikipedia)

Alt gikk ordentlig for seg

Avdelingsleder ved Antikvarisk rehabilitering hos Høyer Finseth, Ellen M. Devold, sier at anbudsprosessen rundt Haltdalen stavkirke gikk ordentlig for seg.

Valget av firma til rehabiliteringen av Haltdalen stavkirke ved Trøndelag Folkemuseum var korrekt, mener avdelingslederen.

Les også: Lar ufaglærte fikse stavkirke fra 1170

Ordinær anbudsprosess

– Dette var et oppdrag (last ned PDF av anbudet) der både murere og tømrere måtte arbeide sammen. Stavkirkens ringmur skal utbedres og bygget jekkes opp. I den forbindelse ville det bli en del utskifting og annet tømrerarbeid på bygget, sier Devold til Byggmesteren.

– Dette var en ordinær anbudsprosess, der en av deltakerne påklaget avgjørelsen i ettertid og så tapte sin anke. Vi er trygge på vår vurdering av partenes kompetanse, og syntes det var positivt at mindre bedrifter deltok i anbudet.

At firmaet som vant anbudet baserer seg på utenlandsk arbeidskraft uten fagbrev, stemmer ikke mener Devold.

– Bioconsult har faste ansatte og ordnede forhold, sier avdelingslederen.

– De har fire norske håndverkere med fagbrev med på laget, hvorav en er byggmester og en anleggsgartnermester. Alle har omfattende relevante referanser. Teamet består videre av to litauiske håndverkere som har fast ansettelse i Bioconsult. En av disse er autorisert møbelsnekker fra Litauen. Begge har omfattende relevante referanser, så kommentarene til Moslet baserer seg på feil faktum, sier Devold.

 

En større diskusjon

– Vår erfaring med Bioconsult AS er god. De hadde blant annet enterprisen på arbeidet med Gol stavkirke, der Stokk og Stein var faglig ansvarlig/bas for selskapets ansatte, sier Devold.

Avdelingslederen påpeker at Høyer Finseth er opptatt av tradisjonshåndverk og at håndverkere videreutdanner seg.

– Vi har forståelse for at man vil diskutere formell fagkompetanse i anbud, men må påpeke at svært mange benytter seg av utenlandske håndverkere i dag. Så lenge det også er norske håndverkere med fagbrev på prosjektet, mener vi at dette er ivaretatt på riktig måte, avslutter avdelingsleder Ellen M. Devold.

 

Du kan lese Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA)s avgjørelse i saken her.

 

En kommentar til “Alt gikk ordentlig for seg

  1. Konklusjon og oppfordring fra det offentlige til alle unge som drømmer om å tømre og vinne anbud fra det offentlige: Ikke ta for mye utdannelse, kom dere heller ut i arbeid! Drit i sentral godkjenning, bruk ukvalifisert arbeidskraft!

    Kjenner hverken det ene eller andre firmaet, men det spiller tydligvis svært liten rolle med formell kompetanse når det offentlige tildeler!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *