Asbestsanering pågår! (Illustrasjonsfoto: Dag Solberg)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Asbest kan gi uhelbredelig kreft på to uker

Asbest er enda farligere enn antatt, viser ny forskning fra leger i Danmark. Yngre håndverkere kjenner ofte ikke til risikoen de utsettes for.

En vitenskapelig artikkel som nylig ble publisert i «Ugeskrift for Læger» beviser at asbest kan gi uhelbredelig lungehinnekreft etter mye kortere eksponering enn tidligere antatt, skriver avisen.dk.

Fortsatt livsfarlig

Asbest ble som kjent mye brukt i bygg fra 50- tallet frem til forbudet på 80-tallet. For voksne og seriøse håndverkere er faren velkjent, siden asbestisolering fikk mye oppmerksomhet før. Disse vet å beskytte seg skikkelig ved sanering- og rehabilitering av bygg med asbest.

Utfordringen er nye generasjoner med håndverkere som ikke kjenner til farene.

I Danmark advares det nå om at asbestfaren er like aktuell, for mange bygg står fortsatt og trenger sanering. Om useriøse bedrifter vinner anbudet, kan yngre og intetanende håndverkere bli sendt inn i livsfarlige bygg uten korrekt beskyttelse og prosedyrer.

Arbeidstilsynets nettside om asbest finner du her.

Les også: Blikket på useriøse asbestsanere

400 får asbest-kreft i året

– Artikkelen i Ugeskrift for Læger skal gjøre oppmerksom på at det tilsynelatende skal veldig lite til for å øke risikoen. Lungehinnekreft er en sjelden, men meget alvorlig sykdom, sier ledende overlege Rolf Petersen på Arbejdsmedicinsk Klinik på Slagelse Sygehus i intervjuet.

I Danmark er det ca 400 tilfeller av asbest-relatert kreft i året, av disse er hundre uhelbredelig lungehinnekreft.

Asbest er så farlig at forskning fra Aalborg Universitetshospital viser, at 11 av 24 kvinner har fått lungehinnekreft bare fordi de bodde sammen med en som jobbet med asbest. Sannsynligvis fikk de sykdommen fordi de vasket arbeidsklærne til mannen sin.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *