Eiendom Norge måtte trekke seg fra avtalen med takstmannforeningene - men tilstandsrapporten vil de ha innført fra 1. januar 2015 . ( Foto: Solfrid Sande/ Eiendom Norge)

Tilstandsrapport IKKE obligatorisk

Det sier Finanstilsynet etter at Eiendom Norge ba dem om en vurdering av lovligheten i ordningen. Nå blir det likevel ikke obligatorisk å bruke rapporten ved salg av bolig fra nyttår.

To måneder før innføringen av den nye boligsalgsrapporten må eiendomsmeglere og takstmenn innse at det ikke er «god meglerskikk» å pålegge selger rapporten.

Eiendom Norge anslår kostnadene ved en tilstandsrapport til mellom 7.000 og 20.000 kroner.

God hensikt

I 2012 varslet eiendomsmeglerne at de ville ha en obligatorisk, teknisk tilstandsrapport ved salg av bolig. I mai 2013 inngikk organisasjonen en avtale med NITO Takst og Norges Takseringsforbund om at bruk av tilstandsrapport, basert på NS 3600, skulle være obligatorisk ved alle eiendomsmeglingsoppdrag (bolig) som formidles gjennom eiendomsmeglere tilknyttet Eiendom Norge.

Man gjorde også rom for unntak.

Hvis bruk av tilstandsrapport ikke var «formålstjenlig», som ved salg innad i familie, i forbindelse med skifte, salg av tomt, samt for andre tilfeller hvor det ville være «åpenbart uhensiktsmessig» skulle det ikke være obligatorisk.

Mange i byggebransjen har vært positive til innføringen av tilstandsrapporten som ville skjerpet kravene til dokumentasjon av utført arbeid, styrket kjøpers plikt til å forstå teknisk stand på boligen man kjøpte, redusert antall tvister med mer.

 

Sjekket lovligheten

Men så var spørsmålet om eiendomsmegleren kunne pålegge rapporten.

Eiendom Norge ba Finanstilsynet vurdere om et obligatorisk krav å benytte tilstandsrapport ville være i strid med kravet til god meglerskikk, og eventuelt om en generell anbefaling om bruk av tilstandsrapport ville være i samsvar med god meglerskikk.

Finanstilsynets svar kan du lese her.

Ikke «god meglerskikk»

Finanstilsynet svarer at eiendomsmeglere og takstmenn ikke kan kreve at selger må kjøpe og legge ved en slik rapport når han eller hun skal selge, fordi et slikt krav ville være utenfor «god meglerskikk».

– Finanstilsynet konkluderer isteden med at vi som eiendomsmegler skal gi en anbefaling, og det vil bli en vurdering fra objekt til objekt om vi anbefaler bruk, sier direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, til E24.

Ifølge Finanstilsynet kan megler frasi seg oppdraget om selger ikke vil bruke rapporten.

– Men, som vi også mener, skal vi som hovedregel bidra til at slike tilstandsrapporter brukes ved boligtransaksjoner, for vi er alle enige om at dette vil dempe konfliktnivået, sa Dreyer til nettavisen.

Finanstilsynet er langt på vei enig i at rapporten gir sikrere bolighandel, og skriver at i de aller fleste boligtransaksjoner vil det være en fordel for kjøper og selger at boligens tekniske tilstand blir best mulig opplyst

– Vi vil nå gå i dialog med våre medlemmer og takseringsbransjen, for å finne ut hvordan man kan motivere selgerne, og få dette til å bli en obligatorisk ordning. Det er målet, sier Dreyer.

 

En kommentar til “Tilstandsrapport IKKE obligatorisk

  1. Jeg skal selge og ble forespeilet av megler og takstmann de bruker, og måtte ha en slik rapport. Kipt når huset er nytt i 2018, og det er 5 års reklamsjon . Hatt takst mann her og fagfolk etter bygging, så jeg vet hva som er .Må man ha en slik rapport for å tegne en eierskifte forsirking, eller for å selge bolig via megler. De mener ja, men finans departement sier annet.Blir ihverfall kostbart med alt dette, og ikke artig om rapporten ikke går i dybden,men er på overflater.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *