Forbrukerrådet er meget kritisk til at avtalen om teknisk boligsalgsrapport trekkes - men hadde Eiendom Norge noe valg? (Foto: Forbrukerrådet)

Skandaløst fra meglerne?

– Det er opprørende at Eiendom Norge trekker seg fra avtalen om å starte innføring av boligsalgsrapport fra nyttår, mener Forbrukerrådet. Men hadde meglerorganisasjonen noe valg? Avtalen mellom dem og takstmannforeningene kan ha vært konkurransestridig.

I en lengre pressemelding går Forbrukerrådet og direktør Randi S. Flesland hardt ut mot meglerorganisasjonen.

Meglernes lave omdømme

Her heter det at eiendomsmeglerne har et svært lavt omdømme blant forbrukerne, og at det er dokumentert at forbrukerne føler seg engstelige i boligkjøps situasjonen. En slik teknisk tilstandsrapport ville gi så mye informasjon at selve bolighandelen vil føles tryggere.

Da Finanstilsynet behandlet avtalen mellom eiendomsmegler -og takstorganisasjonene tidligere i høst, konkluderte det med at det ikke var rom for å kreve boligsalgsrapport i alle boligsalg, men at det «i de aller fleste boligtransaksjoner være en fordel for kjøper og selger at boligens tekniske tilstand blir best mulig opplyst.

Tilsynet mente at nytten av en tilstandsrapport måtte avveies mot kostnadene ved å få den utarbeidet. Det ble da sagt at prisen på en slik rapport ville ligge mellom 7 000 og 20 000 kroner.

 

Frykter lavere inntjening?

Forbrukerrådet skriver videre at eiendomsmeglerne er redde for at innføring av en slik rapport skal føre til at inntjeningen deres blir lavere.

De anbefaler boligselgere om å bruke masse penger på styling og markedsføring. Men vil ikke vise frem hvor god teknisk standard boligen har. Det kan gi lavere pris på boligen, og mindre inntjening for meglerne.

Administrerende direktør Randi S. Flesland skriver at hun har hørt Christian Dreyer, som representant for eierne av meglerforetakene, si at han mener dette kan gjøre det lettere for forbruker å selge selv. Dette innebærer en trussel for eiendomsmeglernes egen inntjening.

Avslutningsvis skriver direktøren at hun nå forventer at bransjen tar ansvar for forbrukernes velferd. Hun har merket seg med glede at NEF (som organiserer eiendomsmeglerne) ønsker utstrakt bruk av tilstandsrapportene.

– På forbrukernes vegne håper jeg inderlig at eierne av meglerforetakene også besinner seg og blir sitt ansvar bevisst, avslutter Flesland.

Anmeldt av andre

Etter det Byggmesteren kjenner til har det vært et aktivt lobbyarbeid i høst der andre bransjeforeninger og selskaper som Anticimex har vært aktive. Blant annet har de klaget inn den eksisterende avtalen om ny boligsalgsrapport mellom meglerne og NITO/NTF til Konkurransetilsynet.

Selskapene informerte også politikere på Stortinget om effekten av avtalen. Nå viser det seg at presset på Eiendom Norge har hatt effekt.

Eiendom Norge svarer

Til nettavisen E24 utdyper Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, hvorfor de trakk seg fra avtalen:

– Det har med den avtalen å gjøre konkret. Det kommer på bakgrunn av at vi har fått tydelige signaler om at avtaler mellom bransjer kan være konkurransestridig. Da kan ikke vi være med på denne avtalen, som er i strid med lovverket. Det endrer ikke reformen. Vi kommer til fortsatt å jobbe for dette, men når vi står overfor en slik situasjon plikter vi å informere avtalepartneren om dette, sier Dreyer.

Meglerorganisasjonen sier i samme intervju at de vil fortsette arbeidet med rapporten.

– Vi ser på dette som en viktig reform, vi ønsker bedre tekniske rapporter ved boligsalg, og vi anser det som vårt ansvar å formidle informasjon om boligsalgsrapporter til selgere og gjøre det til standard. Så får man vurdere fra gang til gang om det vil anbefales til selger, sier Dreyer.

Dreyer tar kritikken fra Forbrukerrådet med ro.

– Jeg kan berolige Flesland med at vi kommer til å jobbe hardt for å oppnå de samme målsettingene, avslutter han.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *