Dieselpartikkelfilteret kan renses for en brøkdel av kostnaden av et nytt. (Foto: ProTec)

Spar mye med en rens

Kjører du bil med dieselpartikkelfilter burde du koste på deg en rens. Det kan spare deg for kostbare reparasjoner.

Alle har opplevd «fornøyelsen» av å kjøre i sotskyen bak en dieselbil. Dette blir det gradvis mindre av, takket være dieselpartikkelfilteret. Er bilen en 2007-modell eller nyere, har den trolig et slikt filter (det går frem av årsavgiften; partikkelfilter betyr redusert avgift).

Dyr utskifting

Man kan si at dieselpartikkelfilteret er siste skanse i forsvaret mot sotutslippet.

– Men mange faktorer avgjør hvor lenge «forsvaret» holder skansen, forteller daglig leder Einar Noreng hos Lütken & Co. AS. Importøren har i mer enn 40 år arbeidet innenfor den biltekniske bransjen i Norden.

Hans erfaring er at den vanlige bileier kjenner lite til renseteknikker for motorer, drivstoffsystemer og automatiske girkasser. Derfor byttes det et stort antall EGR ventiler og turboer i Norge, og nå også dieselpartikkelfiltre.

– For at filterets funksjon skal opprettholdes følger bilens elektronikk med på hvor fullt det til enhver tid er. Når «avfallet» (sotmengden) når et bestemt nivå startes en prosess som gjør at soten brennes opp. Denne prosessen tar imidlertid en viss tid og forutsetter at bilen er i gang. Det må også være en viss minimumstemperatur i filteret, sier Noreng.

– Problemet oppstår når bilen brukes mye i småkjøring. Motortemperaturen er da lav, forbrenningen er ikke optimal og det oppstår betydelige sotmengder. Når temperaturen i filteret også er lav brenner ikke soten opp, men hoper seg opp og vil gradvis «strupe» filteret.

– En varsellampe på instrumentpanelet vil lyse og motoren kan i noen tilfeller gå i såkalt «nødmodus». Da forsvinner også mye av motorkraften for å skåne mot havari. Har man ikke satt inn noen tiltak før bør man gjøre det raskt, sier Noreng.

Rens istedet

En enkel titt på oljepeilepinnen kan gi en indikasjon på om det er trøbbel i vente. Er oljen svart er det fornuftig å foreta en motorrens og en drivstoffsystemrens i forbindelse med servicen. Dette vil fjerne sot og avleringer og hindre, eller sterkt forsinke kostbare reparasjoner.

Einar Noreng anbefaler en Pro-Rens av dieselpartikkelfilteret som tilbys av verksteder over hele landet. Pro-Tec er velkente kjemiprodukter som anvendes av  profesjonelle verksteder over hele landet.

To av produktene, som ble lansert for et par år siden, forlenger levetiden for dieselpartikkelfilteret radikalt gjennom en renseoperasjon. Noreng sier at kostnaden ved en rens er en bagatell i forhold til utskiftning som kan koste mellom 15.000- 40.000 kroner.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *