Det danske ROT-fradraget falt av lasset under forhandlingene om vekstplanen i Danmark. (Illustrasjonsfoto).

Tas ved roten

Det danske ROT-fradraget BoligJobordningen avsluttes for godt i år, har regjeringen bestemt. Mindre håndverkerbedrifter, byggmestere og skattebetalere fortviler.

Det er en bitter stemning i danske håndverkerorganisasjoner om dagen. På tross av statistikk som viser at BoligJobordningen har en sterk moteffekt på svart arbeid og skaper mange arbeidsplasser, utgår fradraget fra 2015.

Løftebrudd?

Fradraget er blitt brukt for alt det er verdt i politiske forhandlinger i hele år, og nå avskaffes det selv om ordningen kan ha skapt 5.000 arbeidsplasser ifølge Dansk Byggeri.

Senest 24. april lovte regjeringen å beholde fradraget, men dette løftet er glemt. Istedet loves byggeindustrien hjelp i form av forenklinger av regelverk, bedre vilkår og utvidelser av ordninger bla. innen miljørehabilitering.

Men for mindre håndverkersbedrifter er det salt i såret, de mener at erstatningene stort sett går til de største selskapene i dansk byggebransje.

– Alle vet at veksten skal komme fra de små – og mellemstore virksomhetene, men disse gjør ikke regjeringen noe for, sier Danske Malermestres direktør Ole Draborg.

Svart på hvitt

Til avisen Politiken sier Håndværksrådets sjefsøkonom Jacob Thiel at ROT-fradraget har hatt en «to-sidet effekt»: den har fått mange private til å vedlikeholde sine boliger og sommerhus, og ordningen redusert urettferdig konkurranse fra svart arbeid:

– Et klart flertall av SMV’erne vurderer i en ny analyse, at ordningen er med til at minske det svarte arbeidet her i landet. Samtidig vurderer halvdelen av de 303 mindre byggevirksomhetene i undersøkelsen, at omsetningen vil falle som følge av et stopp for håndverkerfradraget. Blant dem er det hver tredje virksomhet, som forutser at omsetningen vil falle med 20 prosent eller mer, sier Jacob Thiel til avisen.

Håndværksrådets tall kan ses her.

Stenges nyttårsaften

Til Byggmesteren sier Torben Laborius, Erhverspolitisk chef i Dansk Byggeri, at de nå dessverre forventer at BoligJobordningen i Danmark lukker 31. desember 2014.

– Vi har argumentert for at ordningen burde fortsette, men i den netopp avtalte vekstpakke er den ikke med, og det er neppe sannsynlig, at de andre partiene kan forhandle den inn igjen, sier Laborius.

Torben Laborius ser et ørlite håp om videreføring av fradraget dersom politikerne skifter mening igjen. (Foto: Dansk Byggeri).
Torben Laborius ser et ørlite håp om videreføring av fradraget dersom politikerne skifter mening igjen. (Foto: Dansk Byggeri).

– Venstre, De konservative og Dansk Folkeparti er alle tilhengere av ordningen, så den kan muligvis lives opp igjen i forbindelse med finansloven for 2015 – sannsynligheten er dog ganske liten – mere sannsynlig er, at den vil bli et tema i den kommende valgkampen til Folketinget, som skal avholdes senest i september 2015, avslutter Laborius til Byggmesteren.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *