Utviklingen i byggebransjen bekymrer Jonas Gahr Støre. Befolkningsvekst vil kreve økt byggeaktivitet, men hvem skal stå for det? (Illustrasjonsfoto)

Byggebransje ute av kontroll

– Noen steder er situasjonen så ute av kontroll at man knapt kan kontrollere seg ut av det, skriver tidligere Ap-statsråd Jonas Gahr Støre om byggebransjen i en kronikk i Dagsavisen i dag. Han spør hvem som skal bygge landet når rekrutteringen svikter og kompetanse ikke etterspørres.

Vi kan bli mange flere mennesker i dette landet i følge SSBs anslag. Det vil kreve storstilt utbygging av våre største byer, men hvem skal gjøre den jobben?

 

Samordnet kontroll

Gahr Støre er bekymret over det han hører fra Kripos, LO og bransjen selv om arbeidsmarkedskriminalitet, som sosial dumping, ulovlig arbeidskraft, tvangsarbeid, fiktiv fakturering, hvitvasking av kriminelt utbytte og kamuflering av ulovlig virksomhet i lovlig virksomhet.

Nå etterlyser Gahr Støre en høyere terskel for de useriøse aktørene. Han vil ha et regelverk og en kultur som sikrer at konkurransen dreier seg om kvalitet og kompetanse, ikke laveste pris. Derfor vil han at tilsynsmyndighetene skal jobbe bedre sammen.

 

Seriøse og ansvarlige

Bekymringsmeldingene om tilstanden i byggenæringen nådde også den rødgrønne regjeringen, særlig gjennom det faglig politiske samarbeidet med LO. Jonas Gahr Støre peker på de tre tiltakspakkene mot sosial dumping som ble vedtatt for å få anstendighet og ryddighet i arbeidslivet. Han ser også at det finnes seriøse aktører i bransjen, ansvarlige arbeidsgivere og en våken og kunnskapsrik fagbevegelse.

Gahr Støre oppfordrer det offentlige til å gå foran som stor innkjøper og bestiller, med krav som gjør at arbeidsgiverne belønnes for å løse oppgavene med egne ansatte, med kvalifisert personell og med gode systemer for HMS og fagopplæring.

Les hele kronikken i dagens Dagsavisen.

En kommentar til “Byggebransje ute av kontroll

  1. Så bra at STATEN er de som går i bresjen og velger det billigste anbudet.. Alt er pris, pris, pris.
    Bare å hoppe av dette synkende skipet gutter,
    ikke forvent lønnsvekst de neste 20år, prisene har jo stått stille og heller gått ned. Hilsen trist håndverker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *