Oslos nye fagskole har gode søkertall. Litt av æren for det får skolens gode designprofil. Foto Dag Solberg.

Kuben vant Merket for god design

Satsing på visuell kommunikasjon har bidratt til å heve fagutdanningens status i Oslo. Nå hedres Kuben yrkesarena med Merket for god design 2014.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 2. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd.

– Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne i Norge akkurat nå, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder i Norsk Designråd.

 

Verkstedet for byggfagelevene i Kuben yrkesarena. Alle foto Dag Solberg.
Verkstedet for byggfagelevene i Kuben yrkesarena før ferdigstillelsen i fjor. Foto Dag Solberg.

Storsatsing på yrkesfag

Fag- og yrkesopplæring har slitt med lav status i hovedstaden. Kuben yrkesarena er Oslo kommunes storsatsing for å løfte yrkesfagene. Læringssenteret for byggfag, Fagskolen i Oslo, deler av Sogn videregående skole og en rekke nye studietilbud ble flyttet inn i en storstue til den nette pris av to milliarder kroner.

Men de manglet en enhetlig profil og en forståelse av hvem de skulle være.

Kuben-innegate-b-n
Kubens innegate. Foto Dag Solberg.

– Vi samler skoleelever, lærlinger, voksne studenter og ansatte innenfor alt fra bygg og anlegg til elektro, helse og design. Spennet er enormt, og vi kunne fort ende opp med en visuell profil som verken var fugl eller fisk, forteller utviklingsleder Anette Fossnes ved Kuben videregående skole.

Hender i arbeid

Derfor gikk partene tidlig i gang med en utviklingsprosess for å finne navn, profil og merkevareplattform. På oppdragsgiversiden var Christine Wergeland Sørbye primus motor, mens Creuna ble hentet inn for å utvikle en identitet alle kunne kjenne seg igjen i.

Creuna satt i gang prosesser for å finne ut hva alle yrkesfagene og enhetene hadde til felles. De fant ut at kjernen i alle yrkesfagene var hender i arbeid.

Foto Stein Øvre
Foto Stein Øvre

  Hender ble dermed et gjennomgangselement i den visuelle profilen.

Foto Stein Øvre
Foto Stein Øvre

 

 

 

 

I stedet for å lage en enkelt logo utviklet designerne like godt et helt alfabet av bokstaver. De kan settes sammen til ord, men er også gjenkjennelige når de står alene.

Foto Stein Øvre
Foto Stein Øvre

Solide søkertall

– Vi begynte å bruke den nye identiteten allerede mot slutten av 2012, blant annet for å synliggjøre oss fram mot skoleopptaket høsten 2013. Vi opplevde at mange ble nysgjerrige på oss, og vi fikk gode søkertall det første året, sier Fossnes.

– Nå er det ikke uvanlig at helt nye skoler får stor pågang i begynnelsen, før det så dabber av. Derfor var vi veldig spente på søkertallene foran årets opptak. Heldigvis ble også de veldig gode. Her har den visuelle identiteten vår spilt en viktig rolle, forteller Fossnes.

Biblioteket i Kuben. Foto Dag Solberg.
Biblioteket i Kuben. Foto Dag Solberg.

Næringsminister Monica Mæland skal åpne Designdagen. Hun slår fast at norske bedrifter har alt å vinne på å dyrke design som innovasjonsverktøy: – Ved å satse på design kan næringslivet utvikle gode, innovative produkter og tjenester som styrker konkurransekraft og lønnsomhet, sier Mæland.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *