Per Jæger så flere lyspunkter i fjorårets tall for igangsetting og salg, men måtte erkjenne at behovet fortsatt var mye større enn den faktiske byggingen, sett i forhold til Norges befolkningsvekst på 67.000 mennesker i 2012.

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Blinkhus tetter gapet

Ingen kunne heller i fjor frata Mesterhus topplasseringen over de ti største boligaktørene slik Boligprodusentene måler dem. Som i fjor kom Nordbohus på andre plass. Blink-Hus er imidlertid den eneste av de tre i topp som økte, og dermed nærmet seg andreplassen kraftig.

Selv om de to største aktørene hadde en mindre tilbakegang i antall igangsatte boliger, så økte likevel totalen med 3,7 prosent fra 2011 til 2012. Det bygges likevel altfor lite i forhold til behovet, mente administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

 

Økt salg

Per Jæger sammenlignet situasjonen i dag med den etter andre verdenskrig: Stor befolkningsvekst og lite bygging.

– I Oslo er det behov for å bygge 7.000 boliger årlig i forhold til befolkningsveksten, men det bygges bare 3.000 boliger, påpekte Jæger og spurte om det var noen som lurte på hvorfor boligprisene steg.

Men til tross for høye priser, så selges det boliger. I 2012 økte salget med 9,2 prosent sammenlignet med året før. Fjerde kvartal i fjor ble det beste som Boligprodusentene har registrert siden målingene ble etablert i 1999.

 

Fart på igangsettingen

Tar bransjen rennafart før økt igangsetting inn i dette året? Det kan man tro når man ser igangsettingstallet for fjerde kvartal i fjor, som endte hele 25 prosent høyere enn året før, mens resultatet for året som helhet ble beskjedne 3,7 prosent.

Mens eneboligbyggingen tok en stadig større del av den totale igangsettingen i de tre første kvartalene i fjor, så kom leilighetene sterkt på slutten og tok andeler fra eneboligene, slik at leilighetsandelen økte til over 50 prosent. Småhusbyggingen lå på rundt 20 prosent av totalen gjennom hele fjoråret.

 

Stolt på topp

I Mesterhus står gleden i taket over å være på topp for 14. år på rad.

– Vi er utrolig stolte av å ha beholdt en ledende posisjon i markedet over så mange år. Vi skal jobbe hardt for å forbli nummer en i mange år framover, sier kjedeleder Raymond Myrland i Mesterhus Norge etter at resultatet ble kjent i formiddag.

Her er Ti på topp-lista over dem som igangsatte bygging av flest boliger i 2012: 1. Mesterhus 1.348, 2. Nordbohus 1.097, 3. Blink-Hus 1.051, 4. Norgeshus 878, 5. Selvaag Bolig 845, 6. Block-Watne 835, 7. JM Norge AS 815, 8. Systemhus Norge 793, 9. Obos 763 og 10. Byggmann Gruppen 728.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *