Man må ha tunga rett i munnen for å bo under bakken. (Foto: Newswire)

Folk flest vil isolere kjelleren feil

Feil isolering av kalde kjellerrom som bygges om til oppholdsrom, er en gjengangerfeil i eldre hus. Halvparten av boligeierne tror feil og vil ha isolasjonen på innsiden av kjellermuren.

48 prosent av norske boligeiere mener isolasjonen skal være på innsiden, mens 34 prosent svarer vet ikke, viser en undersøkelse YouGov har gjort for boliginspeksjonsselskapet Anticimex.

Hindrer fukttørking

– Det riktige svaret er at isolasjonen som en hovedregel skal legges på utsiden av kjellerveggen. Legges den på innsiden, hindrer den blant annet varmen i rommet i å tørke ut eventuell fukt i murveggen. Etter en tid kan veggpanelet skjule både mugg og råtesopp. Slike skader ser vi ofte, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Samme skade oppstår på gamle loft når eieren legger på ekstra isolasjon uten å ha dampsperre under.

– Folk mener de kan det likevel og setter i gang. Det er velment, men risikabelt. Du kan ikke endre bruken av en eldre bolig uten å sette deg inn i tingene på forhånd, sier Nilsen.

Å isolere kjelleren på utsiden blir ikke nødvendigvis dyrere enn innsiden, ifølge Nilsen, siden mange likevel gjør jobben med å grave rundt muren for å drenere, legge fuktsikring på veggen og pukk på bakken.

 

 

Etterisolere kjellerrom:

– Fukt er ofte et problem i kjellere, spesielt i boliger bygget før 1970. I eldre boliger var ikke kjellerne ment å brukes til oppholdsrom, noe som preger fuktsikringen.

– Fukten gir grobunn for mugg- og råtesopper. Den dårlige luften blir ikke værende i kjellerrommet, men siver oppover og kan skape problemer for folk som er muggsoppsensitive.

– Utvendig isolering av kjellervegger gir best sikkerhet mot fuktskader. Veggen havner da i innehusklima og holder seg tørr og varm.

– Dersom det viser seg vanskelig å bruke løsningen med all isolering på utsiden, bør minimum 1/3 av isoleringen legges utvendig, ifølge Sintef Byggforsk. Ved høyere fuktbelastning, slik som bad, vaskerom og badstue anbefales minimum 2/3. Uorganisk materiale er å foretrekke.

 

 

8 kommentarer til “Folk flest vil isolere kjelleren feil

 1. Hei, vi har en kjeller som vi ønsker å bygge opp. Det ble drenert av fagfolk i 2013 før vi kjøpte huset men ikke isolert på utsiden. Det er ikke 2/3 av kjelleren som er over bakkenivå. Vi har satt opp stenderverk i tre. Det antas fuktig nederst på vegg som følge av kapillært oppsug fra grunn. Kan vi isolere og kle veggene med feks Walls2paint plater uten å risikere mugg og sopp? Hva er alternativet til organisk materiale? Vi skal bygge bad i kjeller også, det var bad der før. Der tenker vi fibo trespo plater. Kan vi isolere der? Vil en avfukter permanent stående i kjeller forhindre sopp og mugg? Det skal settes inn ventilasjon og nye vinduer. Vil dette hjelpe? Hva er alternativene våre hvis ikke dette er gjennomførbart?

 2. Hei, bruk mineralske produkter feks slik som Leca fasadeblokk (rehabblokk)puss innvendig mulig blokken har endret navn nå. Bruk skinner og binnere da har du et system som tåler fuktighet uten å råtne. Lag muligheter for drenering.

 3. Hei. HAr 10 cm utvendig og ca 7-7,5 innvendig. Hunton (5cm) med «halv» Rockwool mellom Hunton og grunnmur. Rett på mur. Bør jeg ha «luft» mellom innvendig panel/kledning og isolasjon?

 4. Hei Kenneth Erik. fagsjef Nils Jørgen Brodin svarer:
  Nei. Her skal det ikke være behov for luft mellom panel og isolasjon. Generelt sett vil det alltid være en risiko for kondensering i murkonstruksjoner som isoleres på innsiden. Minst halvparten av isolasjonen skal være på utsiden av muren og man bør sørge for at rommene får tilstrekkelig ventilasjon/luftskifte. Innvendig dampsperre kan sløyfes i tørre rom.

 5. Hei!
  Jeg har en skråtomt der jeg har bygget en terrasse i tilknytning til huset i Leca. På utsiden er det isolert med styrofoam. Det av grunnmuren som er over bakken har ikke noen form for isolasjon. Hvordan skal jeg kle veggene innvendig? Er det mulig å isolere veggene innvendig? Hvilket produkt egner seg i såfall?

 6. Hei, har et hus bygget i 1903 og vil isolere kjeller, grunnmur er pusset ute og inne. Der er gråstein inni muren. Kun ca 20-30 cm av muren er under jord, kan eg isolere innvendig ettersom utvendig blir fasade endring vist eg må til med det? Tenkte å legge på 20mm spikerslag med 50 mm lekter og 50mm isolasjon etterpå med plast mot innvendig rom. Er dette greit?

 7. Har Platonplate og håndopplagt steinfylling med fall vekk fra pusset Lecamur. Har ingen fuktproblem. Huset står på 2 meter macadamisert steingrunn med avrenning i bunnen. Men høres ut til at det er uvanlig byggeskikk??
  Jeg skal isolere murkronen, slik jeg har gjort med soverommet. Men jeg tar 5cm isolasjon på innsiden uten dampsperre skilt. Soverommet ble helt OK med god atmosfære og veldig lunt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *