Downlights montert i taket opp mot et kaldt loft kan gi fuktskader om de ikke er riktig montert. Sintef anbefaler å montere lysene i et eget nedforet tak, slik at man unngår å røre taket mot loftet

Oppfukting med downlights

Stemningsfulle downlights på badet kan være en kilde til framtidige fuktskader, om de ikke er montert riktig mot kaldt loft. Utettheter i dampsperra i himlingen kan føre til at fuktig luft finner veien opp på loftet, der den kondenserer og fukter opp takkonstruksjonen.

– Resultatet er at det danner seg iskaker på innsiden av yttertaket over isolasjonen. Når vårsola tiner isen, kan vannet renne inn både her og der uten at man skjønner hva som er årsaken, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

 

Ofte råteskader

Varmluft er lettere enn kald og presser seg opp og ut der den kommer til. Oppe på loftet møter baderomsdampen iskald vinterluft. Jo kaldere det er ute, desto mer kondens på overflatene.

Anticimex kommer hvert år over mange råte-, sopp- og muggskader som følge av feilmonterte downlights på bad. Ved ettrmontering av downlight tas det hull i plasten som skal stoppe dampen fra å gå opp i takekonstruksjonen. Skal dette gjøres riktig, må lysene monteres i en damptett plastpotte, men det slurves ofte når den skal skjøtes med plasten som utgjør dampsperren.

 

Ekstra tak

SINTEF Byggforsk anbefaler at man monterer downlights i en nedhengt himling, det vil si at man lager et ekstra tak under det opprinnelige. På den måten slipper man å lage hull i dampsperren.

– Det gjør også at man ikke trenger å fjerne viktig isolasjon. Deler av isolasjonen fjernes for å få plass til lysene, men det betyr også økt sjanse for at varmluft kommer gjennom. Varmetapet gir både høyere strømutgifter og istapper som følge av snø som smelter på taket, sier sivilingeniør Trond Bøhlerengen i Sintef.

Feilmonterte downlights kan også være brannfarlig. Anticimex har eksempler på at den beskyttende potta mangler og isolasjon kan drysse fritt ned på den varme pæra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *