Forbundet avstår fra deltagelse i den nye nemnda. (Foto: Dag Solberg)

Boligbyggingen på nivå med fjoråret

Etter en treg start i januar, er både igangsetting og salg av nye boliger på et godt nivå i første kvartal. For året som helhet kan igangsettingen av nye boliger dermed ende som i fjor, på ca. 28.000 nye boliger.

I alt ble det igangsatt ca. 7.000 nye boliger i første kvartal. Det var riktignok en nedgang på 3 prosent fra samme kvartal i fjor, men igangsettingen i fjorårets første kvartal var historisk høy.
Salget av nye boliger var samtidig 5 prosent bedre enn ved samme tid i fjor, fortalte Boligprodusentenes Forening og Prognosesenteret på en pressekonferanse i formiddag.

 

Lyse utsikter

De anslår at igangsettingen ender på 28.0000 enheter som i fjor, om aktiviteten fortsetter på dette nivået ut året.
Det er bra, men befolkningsveksten tilsier en nybygging på 38.000, viser beregninger Prognosesenteret har gjort.

Akershus utmerker seg som fylket med størst igangsetting, til og med Rogaland ble slått i første kvartal. Til sammen står de to fylkene for nesten halvparten av igangsettingen i de tre første månedene.

 

Flere hindere

Finanstilsynets nye krav til egenkapital ved boliglån, nye krav til bedriftenes sikkerhetsstillelse, og manglende tilrettelagte tomteområder, kan imidlertid være skjær i sjøen for boligbyggingen, advarer Boligprodusentenes Forening og Prognosesenteret.
De yngste boligkjøperne uttrykker nå frykt for at egenkapitalkravene kan gjøre det vanskeligere for dem å etablere seg.

Boligprodusentene får dessuten signaler om at bedrifter sliter med å tilfredsstille bankenes krav til økonomisk soliditet for å stille nødvendige garantier. Det kan få alvorlige konsekvenser for igangsettingen.

 

Stort tomtebehov

Selv om to sentrale fylker har en god utvikling i første kvartal, oppfordrer adm.dir. Per Jæger i Boligprodusentenes Forening kommunene til å være mye mer aktive med å skaffe tomter til framtidig boligbygging.

– Kommunene må i mye større grad vise vilje til å sette i gang boligaktivitet for å holde tritt med den voksende befolkningen. Bare i Oslo igangsettes det 4.000 færre boliger i året enn det faktisk er behov for, og enda er det noen som lurer på hvorfor boligprisene stiger så kraftig, sa han.

Les også Boligbyggingen kan nå 30.000 i år (2011)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *