Boligbyggingen bedre i tredje kvartal

Salg og igangsetting av boliger tok seg betraktelig opp i tredje kvartal i år, viser tall fra Boligprodusentenes Forening og Prognosesenteret.

Salget ligger i tredje kvartal i år 5 prosent høyere, mens igangsettingen ligger på samme nivå som i tredje kvartal i 2013.
Samlet for årets ni første måneder viser salg og igangsetting en nedgang sammenlignet med året før på henholdsvis 13 og 12 prosent.

 

25.000 enheter i år

Selv om tredje kvartal tar igjen en del av det tapte fra første halvår, anslår Boligprodusentene og Prognosesenteret at igangsettingen i år ender på vel 25.000 enheter. Det er i tilfelle ca. 2.500 færre enn i 2013.

Det er også langt færre enn boligbehovet som er beregnet å være 37.000 ny boliger i året.

Dekker bare halve behovet

Oslo og Akershus er fylkene med størst forskjell mellom hvor mye som bygges og beregnet behov. I år ser det ut til å bli bygd færre enn 3.000 enheter i hver av fylkene, mens behovet er over 6.000 i Oslo og oppimot 5.000 i Akershus.

 

Garantikravene bremser

– Garantikravene legger en demper på boligbyggingen, og justisdepartementet må nå få fortgang i behandling av forslag om en lemping på disse kravene, mener Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

For hovedstadsområdet etterlyser han fortgang i planene om to t-bane- og togtunneler. Manglende kapasitet forårsaker allerede nå en flaskehals og skaper dermed problemer i boligutviklingen framover, påpeker han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *