Aluplater på fasaden

Fasadeplater i aluminiumkompositt ACP brukes stadig mer på nybygg rundt om i verden. I klar kontrast har man i Norge låst seg fast ved tradisjonelle byggematerialer så som glassfiber og betongplater.

– Vi er således ikke på bølgelengde med byggebransjen internasjonalt. Klimaendringene krever at vi tenker nytt, sier daglig leder Helge Gabrielsen i Vestlandet Bygg og Fasade AS.

 

Vedlikeholdsfri

Lav vekt, enklere montering, lett å forme og bedre pris. Det er hovedgrunnene til at ACP blir stadig mer populært som fasadedekke i store deler av verden. I land med voksende økonomi og stor utbygging, som blant annet Kina, Forente Arabiske Emirater, India og Brasil, blir bruken av aluminiumkomposittplater stadig mer utbredt.

– Vedlikeholdsfri, vanntett og vindtett finish blir selvsagt verdsatt, men det estetiske er ofte viktigst for kundene, og en av hovedårsakene til spredningen av ACP internasjonalt, forteller Helge Gabrielsen.

– Den internasjonale trenden er å tenke mer vedlikeholdsfritt både på bolighus og skyskrapere. Folk ønsker mindre vedlikeholdsutgifter i et klima som stadig preges av mer nedbør, sier Gabrielsen, som startet importen av Alutile fasadeplater til Norge for tre år siden.

 

Kjerne i hardplast

Alutile er et fasadeprodukt som produseres i Kina med bruk av kjente europeiske og amerikanske råvarer. Fasadeplatene har en sandwichkonstruksjon med aluminiumplater og en kjerne i hardplast. Et valgfritt fargebelegg legges på aluminiumen, og dekkes deretter av en ytre beskyttelsesfilm. De CE-sertifiserte platene kan også leveres med brannsikker kjerne. Platene testes bl.a. etter strenge ASTM (amerikanske) og BS (britisk) standarder.

– Vi har kunder som benytter platene til fasade både på private hus, industribygg, kjøpesentre, vaskehaller og garasjer, så det er noe på gang i det norske markedet. Likevel er det oppsiktsvekkende lite fokus i Norge på vedlikeholdsfrie byggematerialer, som dette tross alt representerer, sier Helge Gabrielsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *