9. desember vil Stortinget diskutere skjebnen til Husbankens startlånordning.

Startlån til Stortinget

Startlånenes skjebne kan avgjøres i Stortinget, som 9. desember skal debattere dette. Boligpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Håkon Haugli, sier at de vil sikre startlånordningen slik den fungere i dag.

Det har kommet flere reaksjoner på forslaget fra Finanstilsynet om at krav til egenkapital for boliglån skal økes fra 10 til 15 prosent, også skal omfatte Husbankens startlån til unge og vanskeligstilte.

 

Ulike oppfatninger

Sist uke sa statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet seg enig med Det internasjonale pengefondets, IMF, positive vurdering av Finanstilsynets forslag til innstramminger på boliglånsmarkedet, blant annet det økte egenkapitalkravet.

Nå går altså Aps boligpolitiske talsperson ut og vil likevel ha unntak for Husbankens startlån for kravet om økt egenkapital. Håkon Haugli sier til Aftenposten at et flertall i regjeringspartiene i finanskomiteen har konkludert med at det ikke blir egenkapitalkrav på startlånet.

Om dette betyr at det overhodet ikke skal være krav til egenkapital ved startlån, er uklart.

 

Støtter Finanstilsynet

Samtidig som Haugli altså går mot Finanstilsynets forslag om økt egenkapitalkrav på startlån, så sier han til avisa at han støtter Finanstlsynets forslag om innstramming av lånepraksisen. Haugli er opptatt av at man ikke låner ut til folk som ikke kan betale for seg. Han peker på at startlån likevel ikke utgjør mer enn fem prosent av samlede lån til boligformål i Norge.

– Selv om ordningen retter seg mot unge og vanskeligstilte, er det lite mislighold av startlån, mindre enn for ordinære banklån, påpeker Haugli overfor Aftenposten.

 

Les også:

Lånefesten skal bremses

Unntak for startlån

En kommentar til “Startlån til Stortinget

  1. Hensikten med finanstilsynets krav om høyere egenkapitalandel ved boligkjøp, er å sikre seg mot at folk får store betalingsproblemer.
    Den største usikkerheten ved lån er uforutsigbarheten med renteutviklingen på lån med FLYTENDE rente. 100 % belåning, helt uten egenkapital, med langsiktig FASTRENTE, evt. også uten avdragsutsettelse, er mye sikrere enn lån med flytende rente og 15% egenkapitalandel. Faktisk er det «flere veger til Rom». Ikke bare STARTlån, men også private lån med fastrente over minst 15 år, uten avdragsfritak, bør kunne gis opp til 100 % belåning når betalingsevnen er o.k.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *