60 % uten kjørebok

Vanskelig regelverk gjør norske yrkesbilbrukere til lovbrytere, mener kjørebokprodusenten Abax. Tall de har hentet inn, viser at nesten 60 % kjører ulovlig fordi de ikke innrapporterer privat kjøring med yrkesbil til skattemyndighetene.

Dersom man benytter en yrkesbil privat, skal dette innrapporteres til skattemyndighetene som privat fordel. Dette etterleves bare i liten grad, ifølge Abax egen undersøkelse. Den viser også at regelverket er lite kjent. Mange bedrifter er frustrerte, skriver Abax i en pressemelding.
– Bedriftsledere opplever at ikke en gang revisor forstår regelverket. Da blir det vanskelig å holde seg på riktig side av loven, sier Bjørn Erik Helgeland, daglig leder i Abax.
Helgeland synes det er synd at yrkesbilbrukere blir skattejuksere, men mener det skyldes lovverket. Han tror ikke folk ønsker å bryte loven.
– De tradisjonelle kjørebøkene er tungvinte og tidkrevende å føre, og det koster både bileier og bilbruker mye tid og penger. I tillegg er det uklart hva som skal føres, sier Helgeland.

Bevisbyrde hos bileier

Skattemyndighetene har trappet opp jakten på feilrapportering av yrkesbilbruk. Ved kontroll er det bilfører og bileier som har bevisbyrden. Det betyr at dersom man ikke kan gjøre rede for all bilbruk, kan det lede til straffeskatt.
Flere har tatt til orde for elektroniske kjørebøker som er en liten sender som registrerer bilens bevegelser. Enheten veier i underkant av 300 gram, er enkel å montere og bruker GPS og mobilnettet for å registrere kjøringen. Helgeland er overbevist om at det blir standarden i framtida selv om det i dag bare er ca 20 % av yrkesbilene som har installert det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *