Hvilken metode for rapportering av skattemessig fordel av privat kjøring du bør velge, varierer ut fra bruken av bilene i bedriften. (Foto: Autogear)

Lurt med elektronisk kjørebok før nyttår

Fra 1. januar 2016 ble det åpnet for at privat kjøring med yrkesbiler på grønne skilter kan belastes den ansatte på kilometerbasis. Skal du ha muligheten i 2017, kreves en elektronisk kjørebok som må være på plass i bilen senest 31. desember.

Reglene for fordelsberegning av yrkesbil (bil med grønne skilter) ble endret fra og med 2016, skriver selskapet Autogear som spesialiserer seg på elektroniske kjørebøker.

To løsninger ved privat kjøring

– Skattepliktig fordel av bruk av yrkesbil kan beregnes etter to forskjellige modeller, «sjablonmodellen» og «individuell verdsettelse». Sjablonmodellen betyr at man fordelsbeskatter den ansatte basert på bilens listepris. Individuell verdsettelse betyr at den ansatte fordelsbeskattes basert på faktisk bruk. Dette gir ansatte mulighet til å kjøre biler med grønne skilter på private turer, etter en fast sats for kjøregodtgjørelse, sier daglig leder i Autogear, Annar Bøhn.

Her kan du se hva de forskjellige modellene innebærer:

skjermbilde-2016-11-22-kl-08-39-51
Klikk for stort bilde.

 

Et år om gangen

– Man velger metode for et år av gangen. Om man vil benytte seg av individuell verdsettelse er elektronisk kjørebok pålagt for å sikre tilstrekkelig dokumentasjon. Den elektroniske kjøreboken må være installert innen utgangen av 2016 for at individuell verdsettelse skal kunne benyttes i 2017. Individuell verdsettelse gir en fleksibilitet som både arbeidstakere og arbeidsgivere setter pris på, fortsetter Bøhn.

– Det er vår oppfatning at mange ikke kjenner til muligheten som ble innført i 2016. Hva man bør velge varierer ut fra bruken av bilene. Som en tommelfingerregel kan man likevel si at det lønner seg å velge individuell verdsettelse, dersom bilen hovedsakelig brukes i jobbsammenheng, avslutter han.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *