Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Weber: Leca grunnmurer og smuldringsskader

Etter flere presseoppslag om lecablokker som smuldrer opp, har Weber sendt oss følgende oppklaring:

Det har vært en del presseomtale omkring grunnmurer og smuldringsskader i det siste. Slike skader har vært et kjent problem siden 80-tallet, og skyldes at Leca (og andre blokk­produsenter) importerte belgisk lettklinker (dvs ”Leca-kuler”) i en periode på 70-tallet pga underkapasitet i egen produksjon.Den belgiske lettklinkeren hadde et høyt svovelinnhold, og smuldringen skjer hvis denne svovelen over lang tid (5-10 år) blir påvirket av fuktighet.

Grunnen til at dette har blusset opp i pressen nå, skyldes at ansvarsforholdet har vært oppe i retten. Helt siden dette dukket opp på 80-tallet og inntil 2003/ 2004, har Weber tatt alle kostnadene for reparasjon av skader på grunnmurer (både materialer og arbeidskostnader).

Med utgangspunkt i foreldelsesfrister har det vært en rettssak der Weber prøvde ut hvorvidt et slikt ansvar fortsatt forelå. Denne saken ble vunnet i Tingretten, dvs at vi fikk medhold i at vi ikke lenger hadde et slikt uforbeholdent erstatningsansvar. Saken ble anket til Lagmannsretten, og motparten vant denne runden. Saken vurderes imidlertid anket til Høyesterett, så endelig avgjørelse foreligger altså ikke.

En del standard spørsmål dukker imidlertid opp i forbindelse med saken, for mange oppfatter problemet som langt større enn det faktisk er. Vi skal avklare noen fakta:

Geografisk begrenset

Leca grunnmurer som kan bli utsatt for smuldringsskader finnes bare langs vestkysten; fra Kristiansand og opp til Trøndelag. Det var kun i denne regionen at vi leverte Leca blokker med belgisk lettklinker. Ingen andre steder i Norge er det påvist slike skader på Leca grunnmurer. Ikke på Østlandet, ikke i Nord-Norge.

Under 1% er skadet

På 70-80-tallet leverte Leca et meget høyt antall grunnmurer. Under 1% av disse har påvist smuldringsskader som følge av lang tids påvirkning av fukt i grunnmuren.

Flere produsenter

På 70-80-tallet var det flere norske blokkprodusenter som benyttet den omtalte belgiske lett­klinkeren, bl.a. Mur-Lett som har hatt 12 blokkfabrikker i Norge (Leca hadde 8). Vi har hatt flere henvendelser fra kunder der det viser seg at det ikke er Leca-blokker i det hele tatt, men lett­klinker­blokker fra Mur-Lett. I motsetning til Leca, leverte Mur-Lett blokker med belgisk lettklinker over hele landet.

Tørre grunnmur er ikke skadet

Det er viktig å være klar over at smuldringsskader skjer kun dersom muren blir utsatt for fukt over lang tid, dvs hvis dreneringen eller overflatebehandlingen er for dårlig. En godt drenert og tørr grunnmur smuldrer ikke.

Hvem bør man kontakte?

Weber Kundesenter på tlf 22 88 77 00 er eksperter på dette, og kan kontaktes.

Les også: Lecablokker smuldrer opp

5 kommentarer til “Weber: Leca grunnmurer og smuldringsskader

 1. Hei.
  I 1970-1971 satte vi opp en mur av leca blokker 25x25x50cm og ca 2m høyde.
  Muren er murt opp rundt en silo og som overbygget står på. Veggen står nesten inntil siloen på det smaleste. Siloen Ø = 4m.
  Lecamuren er rektangulær, 2 vegger er 6m og en er 5m. Silobygget er et tilbygg til et snekkerversted og siloen skal brukes til å lagre spon og spøne fra avsuget fra verkstedet.
  I forbindelse med en ombygging i siloen til dette formålet oppdaget vi
  at lecamuren har startet å smuldre opp på innsiden. Antar at ca 5-7 cm er smuldret bort på det verste. Denne innsiden av muren har vært litt vanskelig å se til.
  Hadde ikke drømt om at dette kunne forekomme så jeg ble litt sjokkert da jeg oppdaget det i dag.
  Dette er en bærevegg for overbygget for siloen og er viktig for stabiliteten og sikkerheten.
  Det som jeg lurer på nå er hva som kan gjøres for å reparere å sikre veggen på en enkel å grei måte å en eventuell kostnad?
  Kan dette være en forsikringssak?
  Håper på et raskt svar og er takknemlig for gode råd og hjelp.

  Mvh Jostein Sporaland

 2. Hei Jostein, her bør du eller ditt forsikringsselskap kontakte en takstmann/byggmester som har erfaring med denne type bygg. Få en tilstandsrapport som du kan bruke overfor forsikringsselskapet ditt.

 3. Har selv oppdaget store sulfatskader i forbindelse med oppussing av min enebolig fra 1979.. forsikringsselskapet dekker ikke dette selv om jeg er fullverdi forsikret. Weber fraskriver seg ansvar og kommer med ett plaster på såret beløp. Her er skadene så store at jeg kan grave meg gjennom muren og ut med bare nevene flere steder. Hva burde mitt neste steg være her? Advokat? Og gå etter Weber?

 4. skulle slemme muren, men oppdager at bak hel puss er lecablokken smuldret opp til fint sementstøv. Har vørt i kontakt med produsent av leca og en befaring, men så har det vørt mange saker og rettsak. Hvem hjelper oss med det problemet? Hva bør gjøres? kan jo ikke bare slemmes over!

  Mvh. Signe Korsbø

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *