Lecablokker med lettklinker med høyt svovelinnhold smuldrer opp når de blir fuktige, til stor fortvilelse for huseierne. (Illustrasjonsfoto)

Lecablokker smuldrer opp

Huseiere med Lecagrunnmur bygd i perioden 1975–1980 opplever at grunnmuren smuldrer opp om den blir våt. Nå har produsenten sagt stopp for flere erstatninger fordi kravet er foreldet, men norsk rett mener noe annet.

Det er Lecablokker bygget med lettklinker med for høyt svovelinnhold importert fra Belgia, som skaper problemer. En kjemisk reaksjon inntreffer når blokkene utsettes for fukt. Huseiere kan bli påført millionkostnad til utbedringstiltak.

Ga erstatning

Fram til 2000 ga Norsk Leca erstatning til huseiere som fikk problemer. Selskapet Weber/Saint-Gobain, som har kjøpt opp Norsk Leca, nekter nå å gi erstatning ved å henvise til Foreldelsesloven som sier skadeansvaret foreldes etter 20 år.

Et ektepar med skadet grunnmur har brakt saken inn for retten, som har gitt paret medhold i andre rettsinstans. Siden produsenten har latt vær å varsle markedet og gå ut offentlig med informasjon om problemene de har hatt kjennskap til siden 1987, har retten satt foreldelsesfristen til side og gitt huseieren medhold på alle punkter, skriver Aftenposten.

Mange tilfeller

Stavanger Aftenblad har i fjor høst hatt en lang rekke saker om problemene med Lecamurer som går i oppløsning. Mange fortvilte huseiere er påført betydelig ekstrakostnader som de har hatt problemer med å få dekket av eget forsikringsselskap.

Weber/Saint-Gobain har tiden ut denne måneden på seg til å vurdere om de vil anke dommen som falt i desember i Gulating lagmannsrett. Blir dommen stående, kan selskapet vente et skred av krav mot seg fra berørte huseiere.

Les også: Weber kommenterer: Leca grunnmurer og smuldringsskader

2 kommentarer til “Lecablokker smuldrer opp

  1. hei
    Ser at dette er en gammel artikkel, men nå har vi akkurat samme problem som blei oppdaget i januar. Muren er fra 1976 og vi får ikke medhold i forsikringsselskapet, men er det noen andre vi kan henvende oss til?
    På forhånd takk.
    Vi bor på Sørlandet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *