Falsk ID lever videre

– Hvis noen i utgangspunktet har skaffet seg en falsk ID, kan de omgå reglene, innrømmer regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet, og bekrefter overfor Aftenposten at byggebransjens pålagte ID-kort ikke avdekker noe som helst om grunnlaget for identiteten er feil.

Det er politiet som må følge opp med kontroll av riktig identitet, og det har de gjort på en rekke byggeplasser den siste tida. 500 albanere er nå i politiets søkelys. Mange av dem opererer i byggebransjen.

Sjekkes

Det skjer en kontroll ved tildeling av ID-kort for bygg- og anleggsbransjen. Personer skal være registrert i folkeregisteret og arbeidstakerregisteret. Firmaet man er ansatt i skal være registrert i momsregisteret og i Brønnøysundregisteret. Men har et falst navn sneket seg inn i disse registrene, er det fullt mulig å få et ID-kort for lovlig å arbeide i byggebransjen.

Flere av de som er avslørt, har hatt flere ID-kort på seg.

– Noen ganger kan det være lovlig med flere ID-kort, forklarer Halmrast. – Dersom en arbeidstaker har flere arbeidsgivere, så skal han ha ett ID-kort for hver virksomhet han er ansatt i, sier Ørnulf Halmrast til Aftenposten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *