Kommentar: De samme praktiske målene

Viser til artikkelen «Kunnskapsløftet ødelegger byggfagene» av Anders Frøstrup. Denne framstillingen blir litt for enkel. Kunnskapsløftet har nok en del andre sider også som innlegget ikke berører.

Leser man læreplanen som ble utarbeidet i forbindelse med Reform 94, og sammenligner den med forslaget som ligger ute på høring, vil man se at de langt fleste kompetansemålene er de samme. Hovedmomentene er tatt bort, også restteorimålene, men de praktiskte målene er ikke endret.

Ingeniørtømrermesterarkitekten fra tidligere læreplaner er erstattet med at en tømrer skal kunne arbeide etter tegning og beskrivelse. Tanken bak det har vært at en tømrermester eller ingeniør skal ha mer kunnskaper enn en tømrer. Det er fortaket som er ansvarlig, ikke tømreren.

Mister teorieksamen
Den store svekkelsen med Kunnskapsløftet, er de klare signalene vi etter hvert fikk fra UDIR, om at faget ikke får avslutte læretiden med en sentralgitt teorieksamen, som partene mente skulle være bestått før den praktiske svenneprøven avlegges. Partene har ikke gitt opp denne saken, og dersom den faller på plass (noe man fortsatt har stor tro på) og en gjennomgående dokumentasjonsdel (for både skole og bedrift) også kommer på plass, er det meste fra reform 94 ivaretatt.
Det er også viktig å minne om at Byggenæringen ga klare signaler til offentlige myndighet da planene om Kunnskapsløftet ble kjent, at velger man feil prosjekt til fordypning på Vg.1 og Vg2, så får det konsekvenser.
Våre signaler ble ivaretatt på dette området, for dersom det skjer, så skal lærebedriften (sammen med fagopplæringen) kartlegge hva lærlingen mangler av opplæring fra skolen, og sørge for at han/hun får den nødvendige opplæringen (i bedrift) i de områdene som er mangelfulle (uten ekstra tilskudd). Rådgivningen i skoleverket må styrkes, men det er minst like viktig at lærebedriftene også setter seg inn i Kunnskapsløftets læreplaner.

2 år til intet sjakktrekk
Vi stiller oss mer enn gjerne bak kravet om å få på plass en sentralgitt teorieksamen (som vi mistet ved innføringen av R-94). Men å kreve ytterligere 2 års opplæring før man kan kalle seg svenn, blir for drøyt. Med tanke på rekrutteringen til tømrerfaget, er det vanskelig å se det som noe godt sjakktrekk!

Arvid Søgaard er daglig leder i Opplæringskontoret for tømrerfaget i Oslo.

En kommentar til “Kommentar: De samme praktiske målene

  1. Der er mange aspekter i sådan en samtale, men syntes det er vigtigt at tage fat i de haandværkere der gør det godt nu til dags… der er alt for mange der laver en kedeligt stykke arbejde til alt for dyre penge. Så når man støder på en god murer/tømrer/maler osv. så syntes jeg det er vigtigt at vise dem frem, så de der leverer dårligt bliver smidt til siden.

    Har selv haft dårlig erfaring med nogle murer der fyldte mit toilet med bygningsaffald, og derfor er jeg meget påpasselig når jeg leder efter nye haandværkere. Faldt over et bygnings entreprise for et stykke siden som jeg var ret tilfreds med https://do-mo.dk/ . De skilte sig lidt ud med godt attitude og godt arbejde, så ville andbefale enhver at tage fat i dem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *