Miljøvinner i vekst

La tropisk tre forbli i tropene og velg modifisert framfor impregnert trevirke. Nå er et svanemerket alternativ på markedet, og tilbakemeldingene er positive.

– Våre VisorWood-produkter har like god råtebeskyttelse som konvensjonelt trykkimpregnert trevirke, sier markeds- og forretningsutvikler Espen Myhre i Kebony ASA, selskapet som sitter på oppskriften på den unike miljøvennlige impregneringsmetoden.
Kebony er også betegnelsen på miljøvennlig impregnert løvtre, som kan erstatte utrydningstruede tropiske tresorter ved bruk av ulike norske løvtresorter.

Ide plantet på Ås
Professor Mark Schneider ved University of New Brunswick i Canada holdt midt på 90-tallet en gjesteforelesning ved dengang Norges Landbrukshøgskole på Ås, nå Universitetet for miljø- og biovitenskap. Temaet var kjemiske prosesser med natulige stoffer for økt holdbarhet for trevirke. Det ga støtet til et forskningsmiljø som sammen med kolleger i Sverige og Canada langt på vei utviklet metoden Kebony i dag bruker for å modifisere trevirke slik at lang holdbarhet oppnås.
Stoffet som i hovedsak benyttes er Furfurylalkohol, utvunnet fra maiskolber og sukkerrør.
– Det er faktisk avfallet fra sukkerrørene når de er høstet som blir brukt til utvinning av Furfurylalkohol, forteller Espen Myhre, og påpeker dermed nok en miljøfordel ved produktet.
– Stoffet produseres i Den Dominikanske Republikk, men vi kjøper det fra Belgia. Alt er naturlige stoffer, og derfor miljøvennlig. I motsetning til impregnert trevirke, der kapp blir spesialavfall, kan kapp av våre produkter kastes på samme måte som ubehandlet trevirke.

Blir stabilt
Produktene Kebony og Visorwood framstilles gjennom en prosess som likner vanlig impregnering med vakuum og høytrykk, og vann som bærer for å få de kjemiske stoffene inn i treet.
– Mens en vanlig impregnerigsprosess typisk tar omtrent en time, bruker vi to døgn gjennom de ulike kamre for vakuumimpregnering, tørking og herding, forklarer Myhre. – Med herdingen blir materialet hardere og meget overflatestabilt. Det beveger seg også lite ved endret luftfuktighet, slik at det er mindre sjanse for sprekkdannelse. Slik sitter også maling bedre på, for dem som måtte ønske en annen farge en den nye brune og grå som kommer naturlig etter en stund. Visorwood kledning kan leveres ferdig malt. Ønsker man å beholde den opprinnelige brunfargen, kan det gjøres ved å olje materialene jevnlig.
Kebony brukes som alternativ til tropiske tresorter, og benyttes til parkett, dørstokker, vindusrammer og møbler. Ute benyttes det til terrassebord, fasadekledning og hagemøbler, blant annet. Stolper og bjelker beholder sin styrkeklasse også etter impregneringen.

Holder i 30 år
– Selv om materialene som annet impregnert trevirke, blir litt sprøere etter behandlingen, kan de bearbeides og spikres i på vanlig måte, forteller Espen Myhre. – Fordi alle sidene av for eksempel kledningsbordene er behandlet, kan de også benyttes i all slags vær. Litt fuktighet på baksiden vil tørke.
De kjemiske stoffene fordeler seg i yteveden, men trenger ikke inn i den harde kjerneveden. Dette er uproblematisk, da kjerneveden i seg selv er så solid at den ikke utgjør noe problem i forhold til holdbarheten som garanteres i 30 år.
– Det er en garanti mot råte og nedbryting. Fordi impregneringsstoffene vi bruker fester seg i treets cellevegger og blir der, kan vi garantere i hele 30 år. Det er ingen fare for at stoffene skal vaskes ut med regn og vind. Men overflaten vil etter en stund få en sølvgrå patina, forklarer Myhre.
Materialet har vært testet i felten i Sverige gjennom ni år, også i direkte kontakt med jord og i sjøvann. Med sin pælemarkmotstandsdyktighet egner det seg godt til bygging av brygger.

Bredt bruksområde
Visorwood har vært brukt på bygg i Norge siden 2003. Det har etterhvert blitt mange refaranseprosjekter. I Pilestredet Park på den gamle Rikshospitaltomta har Visorwood blitt benyttet som kledning. En rekke eneboliger og hytter rundt om i landet er kledd med panel av Visorwood. I Bergen har en villaeier også valgt slikt tre på taket for å slippe unna vedlikeholdet.
– Vi anbefaler dette til hyttefolket nettopp med argumentet om mindre vedlikehold, slik at folk kan gjøre det de skal på hytta, nemlig slappe av.
Gourmetrestauranten Le Canard har gulv i Kebony som er oljet for lettere renhold og bestandighet. Carl Berner T-banestasjon har benker laget i Kebony, så likt tropisk tre av utseende at noen reagerte og varslet en naturvernorganisasjon. Den kunne bare gratulere T-baneselskapet med valg av tresort da det ble klart at dette var svanemerket tre med de beste miljøegenskaper.

Kebony-vinduer
Kebonymaterialene kan brukes til mer enn kledning, terrasser og hagemøbler.
Impregneringsteknikken kan også benyttes på materialer til vinduskarmer og rammer.
– Den hurtigvoksende amerikanske furua Southern Yellow Pine har nesten ikke kjerneved. Derfor vil impregneringen trenge helt inn og vi får gjennombehandlet hele tverrsnittet, forteller Myhre.
Vinduene bygges opp som laminerte karmer med 5-6 lag for maskimal stabilitet.

Tredobbel pris
Her som ved mange andre miljøvennlige produkttyper, så er prisen høyere enn for de mindre bra alternativene.
– Vi ligger nok fra 2,5 til 3 ganger høyere i pris enn vanlig trykkimpregnerte materialer. Men da skal man huske på at våre produkter krever minimalt vedlikehold i 30 år framover, og det er ikke nødvenig med ytterligere overflatebehandling. Vi peker på livssykluskostnadene og de miljømessige gevinstene man får. På sikt vil det derfor ikke bli så mye dyrere enn alternativene, mener Myhre.
Nylig ble tre skoler i Porsgrunn ferdigstilt med utvendig kledning i VisorWood, og det er Espen Myhre stolt av.
– Vanligvis har kommunene et byggebudsjett og et driftsbudsjett, uten noen sammenheng. Derfor er livssykluskostnader vanskelig å selge inn i slike tilfeller. Men her så kommunene de reduserte vedlikeholdskostnadene i mange år framover, og valgte et heller litt dyrere bygg mot mindre vedlikehold.

Ny fabrikk
Etter en periode med testproduksjon i Spydeberg av materialer med den nye typen impregnering, ble den første fabrikken etablert i Porsgrunn i 2003. Om et års tid vil en ny fullautomatisert fabrikk tas i bruk samme sted, med en kapasitet på 17-18.000 kubikkmeter virke. Dette er likevel beskjedent med tanke på totalmarkedet for impregnert trevirke i Norge på omtrent 450.000 kubikkmeter årlig.
– Produksjonen her i landet er satt ut til et selvstendig selskap. Vi sitter imidlertid på teknologien, og skal selge den ut til andre markeder i form av lisensproduksjon. Men før vi gjør det vil vi nøye vurdere markedet og produktene. Vi har allerede hatt leveranser til Sverige, Danmark og Tyskland, forteller Espen Myhre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *