Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Svensk bransjeforbud mot gips

Det er de svenske bransjereglene for våtrom som innfører forbud mot bruk av gips i våtrom. De nye svenske byggeforskriftene er funksjonsbaserte og så sant gips kan oppfylle kravene som stilles der, gis det ikke noe forbud mot produktet.

Dette får Byggmesteren bekreftet i det svenske Boverket i dag. To fagpersoner har loset oss gjennom de nye reglene som er å finne på nett, og dermed avkreftet en viktig del av opplysningene i den tidligere nettsaken ”Svenskene innefører forbud mot gips”.

Det er det svenske Byggkeramikrådet som har gått ut med følgende utvetydige tekst: ”Från 1. juli, 2007, med ett års övergångstid skall inte kartongklädda gipsskivor användas i våtrum enligt reglerna.”

Reglene det siktes til er ”Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum” som kommer ut i revidert form samtidig med de nye byggeforskriftene i Sverige, 1. juli.

Byggkeramikrådet begrunner sin beslutning med at kartongkledde gipsplater utsettes for fuktangrep og muggdannelse selv om tettesjiktet er tilstrekkelig tett. Et lite hull for å feste noe på veggene i baderommet kan være nok. Dette kan så føre til at det dannes en muggsopp som lever på cellulose.

Om det er forskriftene eller bransjenormen som legger ned forbud mot gips, kan i praksis kanskje gå ut på ett. For de aller fleste som bygger våtrom i Sverige, vil følge bransjereglene. Dermed kan snart ”kartongkledde gipsplater forsvinne fra våtrommene”, slik Byggkeramikrådet skriver i sin presentasjon av de nye reglene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *