Svenskene forbyr gips i våtrom

Som en del av nye byggeforskrifter i Sverige blir det forbud mot å bruke gipsplater i våtrom. Forbudet begrunnes med fare for mugg- og soppskader og bestandighet. Tilsvarende forbud er ikke ventet her i Norge, men stadig flere velger andre platetyper.

Svenskene innfører nye byggeforskrifter fra 1. juli i år og har ett års overgangstid. Blant myndighetskravene som følger med, er at kartongkledde gipsplater som brukes i dag, ikke kan benyttes i våtrom. I overgangsperioden kan gips fortsatt brukes under forutsetning av at vanndampmotstanden på tettsjiktet (membranen) er tilstrekkelig høy, fastslår den norske Byggkeramikkforeningen i et notat.

Som alternativ til gips foreslås bruk av fuktrobuste plater som for eksempel armert polystyren (XPS eller EPS) eller kalsiumsilikatplater.

Byggkeramikkforeningen tror ikke et tilsvarende forbud er aktuelt her hjemme, men har arbeidet for at fuktrobuste plater skal brukes mer.
Foreningen registrerer også en klar dreining mot bruk av slike plater, spesielt i våtrommets våtsoner.
Foreningen har etablert en egen faggruppe som arbeider med slike plater, heter det i notatet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *