Sesong for fakturasvindel

”Kataloghaiene” og andre luringer er nå i full gang med å sende ut falske fakturaer som de håper skal gli lett igjennom i bedrifter som kanskje har overlatt betalingsrutinene til uerfarne ferievikarer eller selv er kommet i feriemodus

Men fakturasvindlere er aktive hele året. Bedriftsforbundet har funnet ut at det i de tre første månedene i fjor ble forsøkt svindlet med fakturaer for 1,1 milliarder kroner. I år viste undersøkelsen blant et utvalg av bedrifter at beløpet er økt til 1,6 milliarder, altså nesten 50 prosent. 6 av 10 bedrifter utsettes årlig for svindelforsøk.

Nettselskaper dominerer
Gjennomsnittlig beløp på de falske fakturaene ligger på 6.000 kroner, men det er registrert falske fakturaer helt opp til 150.000 kroner.
Flere nettselskaper opererer i markedet.
– Norske bedrifter må unngå skjemaer fra norske og utenlandske nettselskaper hvor de blir bedt om å ”rette opp” kontaktinformasjon for deretter å signere og returnere dokumentet, som egentlig er en avtale om kjøp av nettjenester ingen bruker. Bedriftene får dokumentet i retur i form av en faktura.
Det sier advokat Are Fagerhaug i Bedriftsforbundet til Ukeavisen Ledelse. Han legger til at slike fakturaer gjerne blir fulgt opp med trusler om rettslig inngripen fra avsenderlandet, om de ikke betales.

Annonsesalg
Salg av annonser er en annen måte å svindle på, ofte brukt av svenske selskaper. Hvis tilbudet avslås, ber annonseselgeren om en skriftlig bekreftelse på avslaget, som i virkeligheten blir betraktet som en bestilling, gjerne for flere titusenvis av kroner. Enkelte ringer rundt til flere ansatte i bedriften, i håp om å finne en som ikke kjenner rutinene og biter på agnet.
Noen bedrifter har valgt å ta opp alle telefonsamtaler på bånd for å gardere seg mot påståtte bestillinger fra telefonselgere. Siden næringsdrivende, i motsetning til private forbrukere, ikke har angrerett, er det lett å gå i fella.

Varslingslisten.no
Nettstedet www.varslingslisten.no er et nettsted som gir en oversikt over firmaer som er avslørt som svindlere, både katalogselskaper og andre. Den drives av de store organisasjonene i næringslivet, blant andre NHO, HSH og Bedriftsforbundet.
På nettstedet finner du også åtte gode råd for å sikre seg mot svindel, som ikke å akseptere tilbud muntlig, sjekke at ordrebekreftelse og faktura stemmer overens og meld fra for eksempel til varslingslisten om du mener deg utsatt for svindelforsøk.
Ikke la deg skremme av ordet ”inkasso”. Inkassobyråer har ikke lov til å ta oppdrag som er omtvistet. Gi skriftlig tilbakemelding om at kravet bestrides. Og husk, er et tilbud for godt til å være sant, så er det trolig det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *