Bonus mot ulykker

25 prosent færre arbeidsulykker og 30 prosent lavere sykefravær enn gjennomsnitt for byggebransjen. Det er resultatet av at Danmarks Radio har innført bonus for godt arbeidsmiljø ved bygging av nytt hovedkvarter for det statlige kringkastingsselskapet i Danmark.

Dansk Byggeri, BNL i Danmark, er meget besistret for tiltaket.
– All erfaring viser at når byggherren setter arbeidsmiljø og sikkerhet på dagsorden, og innarbeidet det i sitt prosjekt, så gir det færre ulykker, sier arbeidsmiljøsjef Carsten Bekker. Han betegner utbyggingen for Danmarks Radio som et foregangsprosjekt.

Millionbonus
4,7 milliarder kroner skal det koste å bygge den såkalte DR Byen. Av dette beløpet er det satt av åtte millioner kroner til sikkerhetsbonuser. Modellen som sikrer et godt arbeidsmiljø bygger på tre pilarer, opplysning, ”gulrot” og ”pisk”. Intensiv HMS-informasjon på byggeplassen gis gjennom byggeplassavis, oppslagstavle, elektronisk ukebrev, kampanjer, sikkerhetsmøter, diverse sikkerhetskurs og via såkalte ambassadører ute på byggeplassen.

Gulrota består av god service på byggeplassen med felles spiserom for alle, felles skifterom, og godt vedlikehold av toalettanlegg og veier. Byggherren har etablert et poengsystem hvor blant annet deltakelse i arbeidsmiljøkurs utover det lovpålagte gir plusspoeng. Minuspoeng får man for skjødesløs omgang med sikkerheten, som å la vær å bruke hjelm eller mangelfull fallsikring. Bonusen som utbetales til entreprenørene, skal gå til sosiale og kulturelle tiltak for de ansatte, tiltak som har fokus på sikkerhet.

Danmarks Radio krever i tillegg at alle må gjennomgå et sikkerhetskurs for å få lov til å jobbe på byggeplassen. To ganger i året deles det også ut egne arbeidsmiljøpriser. I 2004 ble DR Byen kåret til en av Europas fem beste byggeplasser etter innstilling fra det danske arbeidstilsynet og partene i arbeidslivet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *